LedgerX ontvangt toestemming voor handel in Bitcoin-futures

Een primeur voor het New Yorkse bedrijf LedgerX. Met LedgerX Omni heeft het bedrijf het eerste Amerikaanse handelsplatform dat (officieel) Bitcoin-futures mag aanbieden die niet verrekend worden in cash, maar in bitcoins. Sneller dan Bakkt?

ExchangeBitcoin

LedgerX ontvangt toestemming voor handel in Bitcoin-futures
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Maandag publiceerde (PDF) de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) het grote nieuws, en kon LedgerX eindelijk vertellen over een proces dat meer dan vijf jaar heeft geduurd. Ze mogen Bitcoin-futures aanbieden aan ‘retail’ investeerders. En niet zomaar Bitcoin-futures: contracten waar ‘echte’ bitcoins aan ten grondslag liggen.

Lange wachtlijst

“We hebben de licentie, maar ook een lange wachtlijst”, schrijft LedgerX. “De onboarding van klanten nemen we serieus, wordt langzaam uitgevoerd, en vereist geduld. Dat is nodig om de onderliggende technologie goed te testen en monitoren, en ervoor te zorgen dat de klantbeleving exceptioneel is en blijft.”

Inwoners van de VS en Singapore kunnen zich nu inschrijven om als eerst toegang te krijgen tot het handelsplatform. Het lijkt erop dat klanten worden gelokt door voor de eerste 1.000 klanten de handelskosten weg te nemen. Een nieuwe klant moet minimaal $10.000 of 1 BTC storten om het account geopend te krijgen.

Eerder dan Bakkt?

Als het over Bitcoin-futures gaat, denk je wellicht aan Bakkt. Het dochterbedrijf van ICE kondigde begin juni aan dat het klaar is om de deuren te openen voor testers. Over de plannen van Bakkt heeft de CFTC zich nog niet uitgelaten. Betekent dat dan dat LedgerX de licentie-race van Bakkt gewonnen heeft?

Niet per se. Bakkt heeft een andere route bewandeld dan normaal, en heeft gebruikgemaakt van de macht van moederbedrijf ICE. Zij mag producten zelf certificeren en registreren. Daarna heeft de CFTC slechts tien dagen de tijd om er nog wat van te vinden. De documenten die deze richting bevestigen vind je hier en hier.

Feitelijk was Bakkt dus eerder, maar heeft LedgerX de primeur van de CFTC gekregen: LedgerX Omni is het eerste platform waarover de toezichthouder zich officieel uitgesproken heeft.

Toegankelijk voor iedereen

LedgerX is in 2014 opgericht, en fungeerde initieel enkel als ‘Swap Execution Facility’ (SEF) voor grote beleggers die $10 miljoen of meer aan assets in beheer hebben. “Maar Bitcoin is niet ontworpen enkel voor grote instellingen”, schrijft LedgerX. “Het is ontworpen voor alle mensen, maar een groot deel van de handel vindt plaats achter gesloten deuren.”

Vijf jaar na dato kan LedgerX de deuren openen voor iedereen die in Bitcoin wil handelen. “De CFTC heeft buitengewoon leiderschap getoond in deze nieuwe wereld van cryptovaluta”, aldus LedgerX. “Ze erkennen dat indien crypto als commodity gezien wordt, het [de handel] goed moet gebeuren, en klanten veilig moeten zijn.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.