Nu ook iOS-versie beschikbaar van Opera’s browser met cryptowallet en Web3-ondersteuning

Eind 2018 bracht Opera cryptovaluta weer een stap dichterbij alledaags internetgebruik. De toentertijd nieuwe Android-browser kwam met een cryptowallet en integreert naadloos met dapps. Deze browser is nu ook voor iOS-gebruikers beschikbaar.

Adoptie

Nu ook iOS-versie beschikbaar van Opera’s browser met cryptowallet en Web3-ondersteuning
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Net als de Android-versie werkt de browser enkel met het ecosysteem om Ethereum heen. Ter ondersteuning van de lancering van de iOS-versie is een video gepubliceerd waarin de browser op hoofdlijnen wordt gepresenteerd:

Web3-ondersteuning?

Wellicht vraag je je af wat ‘Web3’ precies is. Die term beschrijft de overlap tussen cryptovaluta, blockchains, en gedistribueerde systemen. Samen verbreden ze de toepassing van het web zoals we dat nu kennen. Opera ziet het als brug tussen het internet van nu naar het decentrale web van de toekomst.

De wallet die in de browser zit ingebouwd, ondersteunt ERC20-tokens, stablecoins, en zogeheten ‘Non-Fungible Tokens’ (NFT’s). Zo kan je bijvoorbeeld direct vanuit de browser interacteren met smart contracts, of betalen voor het gebruik van een decentrale applicatie.

Showcase: Marble.Cards

Om de mogelijkheden van het ‘decentrale web’ te demonstreren, heeft Opera een nieuwe decentrale applicatie in de schijnwerpers gezet: Marble.Cards. Daarmee kunnen gebruikers een webpagina in een ‘Marble’ omtoveren. Iedere URL kan vereeuwigd worden als kaart. De crux: dat kan maar één keer. Degene die het ’t eerst doet, is eigenaar van een NFT: een unieke ‘Marble card’.

Die kaarten kan een gebruiker spelenderwijs verzamelen. Daarna kan hij zijn collectie verhandelen met andere kaarten, of als er vraag naar is, verkopen aan degene die ’m graag wil overnemen. Natuurlijk is het geen toepassing waar grote wereldproblemen mee opgelost worden. Maar wel een uiting van de mogelijkheden die ‘het internet van waarde’ biedt en zo spelenderwijs ontdekt kunnen worden.

Je kan Opera Touch voor iOS vinden in Apple’s App Store.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.