‘Huurcontracten verplicht registreren op de blockchain’, aldus minister-president Malta

Alle huurcontracten die getekend worden in Malta moeten geregistreerd worden op de blockchain, aldus Malta’s minister-president. De uitspraak is gebaseerd op recent aangenomen wetsvoorstellen. Joseph Muscat noemt deze twee doelen ervan.

Adoptie

‘Huurcontracten verplicht registreren op de blockchain’, aldus minister-president Malta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Voor de veiligheid’

Het belangrijkste argument dat door Muscat genoemd wordt draait om veiligheid, lezen we op Malta Today. “Door de contracten te registreren met gebruik van ‘distributed ledger technologies’ zijn ze beschermd tegen gesjoemel. Enkel geautoriseerde partijen hebben toegang tot de contracten”, aldus Muscat.

Die redenering was kennelijk overtuigend, want het heeft in Malta geleid tot een wet. “Elk huurcontract in Malta moet geregistreerd zijn. Het systeem dat we daarvoor gebruiken is gebaseerd op blockchain technologie”, vertelt Muscat. De komende dagen worden alle details over de wetshervorming bekendgemaakt. Er is overigens een “lange consultatieperiode” overheen gegaan voordat die nieuwe wet op tafel lag.

Nut van blockchaintechnologie?

Het tweede doel van de nieuwe maatregel is om het nut van blockchaintechnologie zichtbaar te maken. “We gaan hiermee aan mensen laten zien wat de toegevoegde waarde is van deze technologie. Door het toe te passen op iets dat ze in hun dagelijks leven gebruiken”, aldus Muscat.

De Maltese minister-president sprak hierover tijdens de zondagochtendshow van radiostation One Radio. “Hiermee gaan we het effect aantonen van de ‘digitale transformatie’ op het dagelijks leven”, vult hij aan.

In de berichtgeving wordt de veiligheid van blockchaintechnologie als voldongen feit neergezet. Zo wordt het beeld dat blockchain per definitie veilig is verder aangesterkt, terwijl dat zeer discutabel is. Bovendien is onduidelijk op welke manier deze vorm van opslag in de praktijk concreet merkbaar is in het dagelijks leven van de Maltezen. Details over het registratiesysteem zijn er niet, dus inhoudelijk commentaar erop is op dit moment onmogelijk.

Deze nieuwe ontwikkeling lijkt onderdeel te zijn van de strategie om Malta verder te vestigen als ‘Blockchain Island’. In februari kwam een soortgelijke ontwikkeling naar buiten in de context van diploma’s en academische titels.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.