Mijlpaal bereikt: nu meer dan 5.000 Bitcoin-geldautomaten verspreid over 76 landen
Het aantal beschikbare geldautomaten waar cryptovaluta gekocht (en soms verkocht) kunnen worden is de afgelopen 12 maanden flink gestegen, ondanks dat de cryptomarkt een bewogen jaar achter de rug heeft. In december bleek uit cijfers van Data Light dat er in 2018 zes geldautomaten per dag bijkwamen.
Mijlpaal bereikt: meer dan 5.000 geldautomaten wereldwijd
Uit cijfers van Coin ATM Radar blijkt dat er recent een nieuwe mijlpaal is bereikt. Vandaag de dag zijn er minimaal meer dan 5.000 ‘Crypto ATMs’ te vinden, verspreid over 76 landen. Daar zijn 41 fabrikanten en 543 exploitanten bij betrokken. Het werkelijke aantal kan (veel) hoger liggen, aangezien niet alle machines geregistreerd staan. In de VS zijn er bijvoorbeeld honderden winkels waar Bitcoin te koop is via Coinstar-apparaten.
Amerika ligt mijlenver voor op de rest van de wereld. Met 3.238 geregistreerde machines voert het de lijst aan. Canada volgt met 678 geldautomaten, en de top drie wordt afgesloten door Oostenrijk (266).
Nederland
Nederland staat op nummer 16 met 35 geregistreerde crypto-geldautomaten. In Amsterdam zijn de meeste te vinden (14), gevolgd door Enschede (4), en Rotterdam (4). Ook in Maastricht (3) en Den Haag (2) zijn er meerdere te vinden. Bgst is de meest actieve exploitant in Nederland.
Je vraagt je wellicht af waarom iemand zo’n geldautomaat zou gebruiken. Zelf handel je wellicht liever op een exchange, of gebruik je een van de vele beschikbare brokers.
Een argument kan zijn dat het een privacy-vriendelijke manier is om cryptovaluta aan te kopen, hoewel dat op losse schroeven staat. Steeds meer geldautomaten vereisen het doorlopen van een KYC-procedure, en ook dit soort geldautomaten vallen onder steeds strengere regelgeving. Een ander argument kan zijn dat andere aankoopmethoden minder goed toegankelijk zijn, hoewel dat uit geografische data onwaarschijnlijk lijkt.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.