Bluft Facebook over de bij betaalmiddel Libra betrokken partijen?

Volgens The New York Times stelt Facebook de zaken rondom Libra rooskleuriger voor dan dat ze zijn. Hoe zit dit? Bluft Facebook om Libra van de grond te krijgen? En wat staat er op losse schroeven?

Bedrijfsleven

Bluft Facebook over de bij betaalmiddel Libra betrokken partijen?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens Facebook zijn er 27 partijen die meedoen met Facebooks digitale munt: Libra. Maar een aantal van die ‘partners’ zijn wellicht minder enthousiast dan op het eerste oog lijkt, aldus Nathaniel Popper, journalist bij The New York Times.

Niet definitief toegezegd

Volgens Popper hebben zeven van de 27 partijen hun steun nog niet definitief toegezegd. Ook hebben ze de contributie van $10 miljoen nog niet overgemaakt. ‘Dat gaan we pas doen als we beter weten hoe Libra precies werkt’, is de strekking van de argumentatie erachter.

En dat is herkenbaar. In de media is Libra bedolven onder kritiek. De belangrijkste bron daarvan is dat er nog veel details rondom Libra ontbreken — vaagheid. Dat wordt door Libra gepareerd door aan te geven dat het project nog in de kinderschoenen staat. Maar het is goed in te denken dat partners een afwachtende houding aangenomen hebben. Sterker nog: in deze context is het genoemde aantal (7 van de 27) nog betrekkelijk laag.

‘Banken haakten af’

Facebook zou volgens Popper gehoopt hebben dat de genoemde partners zich ook (uitgebreid) zouden uitspreken over Libra. ‘Om een deel van de kritiek te pareren’, zal gedacht zijn. Volgens Popper is het probleem echter dat de betrokken partijen zelf met zorgen over Libra zitten. Niet per se de beste basis om op te bouwen.

“Facebook heeft een aantal grote financiële instellingen benaderd, waaronder Goldman Sachs, JPMorgan Chase, en Fidelity. Alle partijen hebben er voor bedankt, onder anderen vanwege onzekerheden rondom aan cryptovaluta gerelateerde wetgeving”, schrijft Popper.

Alle genoemde bedrijven wilden er niet op reageren. Alleen vanuit Fidelity was iets te horen: “We houden ontwikkelingen rondom Libra in de gaten.”

Bluffen voor succes?

Alle bij Libra aangesloten partijen zitten gezamenlijk in de zogeheten ‘Libra Association’. Dit consortium is verantwoordelijk voor het bestuur van Libra. Met andere woorden: een essentieel onderdeel van Libra’s ecosysteem. Dat daarbij betrokken partijen zélf nog niet overtuigd zijn van Libra, draagt op z’n zachtst gezegd niet bij aan het vertrouwen erin.

Bij Libra waren ze zich ongetwijfeld bewust van het belang van de eerste aankondiging. Daarin al de indruk wekken dat er scheurtjes zitten in het bestuur is een ‘no-go’. De oplossing? Niets benoemen en een vleugje bluf: ‘het is een succes!’

Dit verhaal past goed in het beeld dat is ontstaan rondom Libra. Toch verdient ook dit een kanttekening: het is niet te verifiëren. Alle partijen die volgens het stuk nog niets toegezegd hebben, willen niet met naam en toenaam genoemd worden. De enige officiële informatie komt vanuit Libra zelf: sinds de lancering is er veel interesse van andere bedrijven. Er zou zelfs een wachtlijst aan te pas moeten komen om bij te houden wie er bij de groep van honderd wil horen. Wordt vervolgd!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.