Woningcorporaties experimenteren: ‘Blockchain kan voor verbinding en efficiëntie zorgen’

Woningcorporaties krijgen weleens het verwijt onvoldoende te innoveren. Toch heeft blockchain ook deze sector bereikt. “Het kan maatschappelijke organisaties verbinden en voor efficiëntie zorgen”, aldus de directeur van Rhenam.

Adoptie

Woningcorporaties experimenteren: ‘Blockchain kan voor verbinding en efficiëntie zorgen’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Maandag verscheen een stuk over de combinatie van de woningcorporatie en blockchaintechnologie in de CorporatieGids Magazine. “Blockchain kan ons mogelijk helpen bij het bereiken van onze hoofddoelstellingen”, legt Martijn Rink, directeur van Rhenam Wonen uit. Hij spreekt dan over betaalbaarheid, beschikbaarheid, verduurzaming en leefbaarheid.

Veel verschillende partijen

De woningcorporatie heeft met veel verschillende partijen te maken. In de samenwerking is vertrouwen belangrijk, en daar ziet Rink een rol voor blockchain weggelegd. “Wij zijn als Rhenam Wonen vooral op zoek naar efficiency in de samenwerking met maatschappelijke partners en de activering van onze huurders”, vertelt Rink. “Niet alleen procesmatige efficiency, het is ook belangrijk om het vertrouwen tussen de verschillende partijen binnen het proces te borgen en de eventuele juridische handelingen met waarborgen te omkleden.”

Ook in het sociale domein verwacht Rink dat er toepassingen ontstaan. “Ik constateer dat de samenwerking tussen de maatschappelijke organisaties rondom de huurder niet altijd vlekkeloos verloopt. Van een structurele samenwerking en netwerkvorming op basis van vertrouwen is onvoldoende sprake.”

Een blockchainplatform kan mogelijk maken dat “we efficiënt met elkaar kunnen werken, AVG-proof, en zonder juridische blokkades”, aldus Rink. “Een platform dat los staat van de afzonderlijke organisaties en garanties kan bieden dat de informatiestroom correct en betrouwbaar is.”

Betrokken bewoners

Ook de huurders zouden kunnen deelnemen aan een dergelijk platform. Rink ziet bijvoorbeeld een puntensysteem voor zich. Bewoners belonen voor goed gedrag, zoals andere bewoners helpen bij het opruimen van de tuin. De verzamelde punten kunnen weer ingezet worden voor diensten van de corporatie of andere maatschappelijke organisaties.

“Het uiteindelijke doel is één platform waar de corporatie, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bewoners in vertrouwen en vanuit een goede rolinvulling kunnen samenwerken met als doel de leefbaarheid te vergroten en elkaar te helpen”, vertelt Rink. “Als blockchain daaraan kan bijdragen zou ik dat fantastisch vinden.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.