Bank of England: ‘Deze nieuwe economie vereist een nieuwe centrale bank’

De baas van de Bank of England, Mark Carney, hield recent een toespraak gericht aan bankiers en handelaars. Hij vertelde over de ‘nieuwe digitale economie’, een tijdperk dat een ‘nieuwe Bank of England’ vereist. Gaat het over... crypto?

Markt

Bank of England: ‘Deze nieuwe economie vereist een nieuwe centrale bank’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het is niet de eerste keer dat Carney zinspeelt op de verschuiving naar een nieuw financieel stelsel. In juni 2018 hield hij de speech ‘New Economy, New Finance, New Bank’ in Londen. Deze toespraak (PDF) kan je beschouwen als vervolg daarop, en gaat in de stelligheid verder dan z’n voorganger.

Nieuwe economie

“Er is een nieuwe economie in opkomst”, vertelt Carney. “Gedreven door veranderingen in technologie, demografie, en (andere) omgevingsfactoren. Die nieuwe economie vereist een nieuw financieel stelsel. Een stelsel ter ondersteuning van de digitale economie.” Het leidt tot het punt in de toespraak waar Carney aangeeft dat er in feite om een ‘nieuwe Bank of England’ gevraagd wordt. 

Volgens Carney is de digitale economie “veel toegankelijker, voor klanten in het binnen- en buitenland”, en “biedt het meer en goedkopere mogelijkheden voor bedrijven om de markt op te gaan”. Maar de eisen van consumenten worden hoger. “Transacties moeten realtime afgewikkeld worden, en internationale betalingen mogen niet te onderscheiden zijn van een betaling op straat”, vult Carney aan.

Tokens gedekt met geld van centrale bank?

Eén van de belangrijkste takeaways van de toespraak, is de volgende aankondiging: “we onderzoeken de mogelijkheid om nieuwe betalingsverwerkers (direct) toegang te geven tot ‘de balans’ van de bank”, vertelt Carney.

Van oudsher hebben alleen commerciële banken toegang gehad tot de infrastructuur van de Engelse bank. Maar omdat de economie verandert, moet ook die status quo getransformeerd worden. Anderen toegang geven kan leiden  tot innovatie, nieuwe producten en diensten.

Carney noemt zelf conventionele securities die op de blockchain geplaatst worden. Hij neemt ook de term ‘smart contracts’ in de mond. “Denk aan een consortium als USC, dat digitale tokens uit wil geven die volledig gedekt zijn met geld van een centrale bank”, vertelt Carney.

‘Grote transformatie’

Het is duidelijk dat Carney aan grote veranderingen denkt. “De potentiële transformatie op het gebied van consumentenbetalingen is zelfs nog groter”, aldus Carney. Het is een brug naar Libra, het recent door Facebook geïntroduceerde betaalmiddel.

Daarover is Carney opvallend open. Hij ziet de voordelen die Libra kan brengen, zonder voorbij te gaan aan de strenge eisen waar Libra aan zou moeten voldoen. Wat hem betreft is Libra een uiting van een markt die verandert. “Daarom benaderen we het met een open mind, maar niet met een open deur.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.