Hardwarefabrikant Bitmain opnieuw onderweg naar de beurs?

Na het debacle in Hongkong probeert Bitmain het in de Verenigde Staten opnieuw: het verkrijgen van een beursnotering. Naar verluidt wil de hardwarefabrikant tussen de 300 en 500 miljoen dollar ophalen.

Bedrijfsleven

Hardwarefabrikant Bitmain opnieuw onderweg naar de beurs?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Tweede poging

Het is niet de eerste keer dat Bitmain het plan heeft om naar de beurs te gaan. De eerste poging was in Hongkong, waar producent van mining-apparatuur een beursnotering aanvroeg bij HKEX — de Hongkong Stock Exchange. Het vermoeden was dat Bitmain in de loop van 2018 moeite kreeg om zwarte cijfers te schrijven. Bitmain’s bezit aan cryptovaluta kelderde toentertijd flink.

Ditmaal gaat Bitmain voor een notering aan een Amerikaanse beurs, aldus ingewijden in gesprek met Bloomberg. De documenten om de aanvraag definitief te maken zouden “al in de loop van juli afgegeven moeten worden”. De bronnen van Bloomberg stelden anoniem te willen blijven, omdat het om niet-publieke informatie gaat.

Target verlaagd

Volgens Bloomberg wil Bitmain met de verkoop van aandelen tussen de $300 en $500 miljoen ophalen. Een stuk minder dan de eerder beoogde $3 miljard, maar alsnog een fors bedrag. De reden achter de ietwat ‘conservatieve’ houding van Bitmain zou de verhoogde volatiliteit van cryptovaluta zijn. Hoe dat precies inhaakt op de eerder genoemde bedragen is onduidelijk.

Het beursklimaat in Hongkong is volgens Bloomberg voor aan cryptocurrency gerelateerde bedrijven verslechterd. HKEX zou deze categorie bedrijven als ‘prematuur’ bestempelen, waardoor een beursgang in Hongkong bemoeilijkt wordt. Als onderbouwing wordt Bitmain-concurrent Canaan Inc. genoemd, die net als Bitmain Hongkong verruild voor de VS. Een andere chip-fabrikant, Ebang International Holdings Inc., heeft ook de IPO-aanvraag in Hongkong laten verlopen.

Bitmain heeft op de berichtgeving (nog) niet gereageerd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.