Rechtzaak: Craig S. Wright (CSW) verzaakt te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is?

Craig S. Wright volhardt: ‘ik ben Satoshi Nakamoto’. Simpelweg bewijzen dat hij toegang heeft tot Satoshi’s bitcoins wil hij niet: ‘ik bewijs het op mijn manier in de rechtszaal’. Nu ís er een rechtszaak, maar verzaakt hij bewijs te leveren?

Bitcoin

Rechtzaak: Craig S. Wright (CSW) verzaakt te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Al maanden (zo niet jaren) stelt Craig Wright, door velen kortweg ‘CSW’ genoemd, dat hij de uitvinder van Bitcoin is: Satoshi Nakamoto. Verreweg het grootste deel van de (crypto)wereld gelooft er geen snars van, met websites als stopcraigwright.com en craigwright.online als gevolg, waarop men een poging doet het tegendeel van CSW’s uitlatingen te bewijzen.

Een deel van de ongelovigen stelt simpelweg als bewijs te willen zien dat CSW toegang heeft tot Satoshi’s bitcoins. In totaal staat er ongeveer 1.000.000 BTC te wachten op Satoshi, die deze bitcoins vroeg na de lancering van Bitcoin zelf gemined zou hebben. Maar dat is niet de manier waarop Wright wil bewijzen dat hij Satoshi is. Dat moet via de rechtbank: “I’m going to use courts and law.”

Rechtszaken

Om zijn punt te maken, heeft Wright een aantal bekende namen binnen de Bitcoin-community aangeklaagd voor laster en smaad. In die groep zit onder anderen Twitter-gebruiker Hodlonaut, podcaster Peter McCormack, en Vitalik Buterin.

Wright’s eis: publieke excuses voor het besmeuren van zijn goede naam. Het resultaat is echter anders. Hodlonaut en McCormack gaan tegen Wright procederen, en Buterin heeft de brief simpelweg genegeerd. Waar CSW zo lang op wacht, lijkt er dus aan te komen: rechtszaken waarin hij kan bewijzen dat hij wél Satoshi is.

Kleiman versus Wright

Sterker nog: er ís al een rechtszaak waarin Wright zijn bewijs kan leveren. Wright is aangeklaagd door Ira Kleiman. Hij stelt dat Wright miljarden dollars gestolen heeft van zijn broer, Dave Kleiman. De aanleiding is dat Wright eind 2015 stelde achter Bitcoin te zitten. Dave’s naam kwam ter sprake in documenten die daaraan gerelateerd zijn.

Ira’s redenatie is als volgt. Als Wright en D. Kleiman samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Bitcoin, en ‘Satoshi’s bitcoins’ het duo toebehoort, heeft D. Kleiman recht op de helft daarvan. ‘Bewijs het tegendeel maar’, zal Ira gedacht hebben.

En dat stelt Wright in een lastig parket: bewijzen dat hij Satoshi is, wordt een dure grap. Als bewezen wordt dat hij het niet is, heeft hij ook een probleem. Dan is zijn verhaal om zeep geholpen.

Het maakt het een interessante zaak om te volgen.

De zaak loopt al sinds eind 2018, en is op het punt dat de rechter hem de opdracht gegeven heeft een overzicht aan te leveren van bitcoins die in zijn bezit waren vóór 31 december 2013. Wright stelt dat het onmogelijk is om die lijst te produceren, omdat die bitcoins in een zogeheten ‘blind trust’ zijn geplaatst. Toegang is enkel mogelijk met permissie van andere ‘trustees’, en die zijn volgens Wright onbereikbaar.

Helaas voor Wright gaat de rechtbank niet akkoord met deze verklaring. Hij moet op 28 juni verschijnen voor de rechter. Dan moet onder anderen bepaald worden of Wright schuldig is aan ‘minachting van de rechtbank’, op laste van een hoge geldboete of zelfs gevangenisstraf. Het is het laatste middel dat een rechter kan inzetten om iemand ertoe aan te sporen te leveren waar om is gevraagd: de lijst van Bitcoin-adressen.

Kan of wil Wright het bewijs niet leveren?

De vraag waar nog geen antwoord op is. In ieder geval speelt Wright met vuur. Onafhankelijk commentaar op de zaak van advocaat Daniel Kelman kan samengevat worden met ‘Wright heeft een probleem’. Zijn opties zijn beperkt, en de bij de zaak betrokken rechters lijken er klaar mee te zijn.

De advocaten van Wright gaan zeer waarschijnlijk een poging doen om de rechters ervan te overtuigen dat hij er niets aan kan doen dat de lijst van Bitcoin-adressen niet te produceren is. Dat het ‘tegen zijn wil in gaat’. Voor Wright is het te hopen dat de rechter het verhaal gelooft. Zo niet, hangt hem een gevangenisstraf van zes maanden en een dure overwinning voor Kleiman boven het hoofd.

Binnenkort meer.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.