Ripple CEO: ‘Deal tussen MoneyGram en Ripple bewijst volwassenwording cryptomarkt’

Het is Ripple gelukt een grote deal te sluiten: een 2-jarige strategische overeenkomst met MoneyGram, één van ’s werelds grootste betalingsverwerkers. Volgens Ripple CEO Brad Garlinghouse ‘bewijst het dat crypto volwassen wordt’. Wat bedoelt hij?

AdoptieRipple

Ripple CEO: ‘Deal tussen MoneyGram en Ripple bewijst volwassenwording cryptomarkt’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Maandag schoot de waarde van MoneyGram International Inc. op de beurs omhoog. De reden: transactiespecialist Ripple investeert $30 miljoen in aandelen van het bedrijf en gaat de efficiëntie van MoneyGram’s core business verbeteren. Een mooie deal voor Ripple, waarmee het in één klap dicht op het vuur van internationale transacties zit.

‘Crypto wordt volwassen’

In gesprek met Bloomberg stelt Garlinghouse dat het een grote stap is voor Ripple, maar van “nog groter belang is voor de gehele industrie”. Hij merkt op dat er veel enthousiasme is rondom blockchain en aanverwante technologieën, maar dat de producten van de industrie tot nu toe vooral experimenteel van aard zijn geweest. Volgens Garlinghouse is Ripple hierin een uitzondering: “we lossen echte problemen op voor echte klanten”.

Over een deel van de uitspraken valt te discussiëren, maar dat Ripple bovengemiddeld veel partnerschappen en klanten aantrekt staat buiten kijf. Aan het rijtje van bekende namen wordt MoneyGram toegevoegd, de op één na grootste speler in de sector van internationale geldoverschrijvingen. MoneyGram is actief in meer dan 200 landen, en heeft in totaal meer dan 340.000 lokale kantoren.

Terug naar Garlinghouse. In essentie stelt hij dat gebruik in de echte wereld de beproeving is van de technologie. De lessen die in die context geleerd worden, zijn onderdeel van het volwassen worden van een product en — in dit geval — het achterliggende bedrijf. En die fase heeft Ripple succesvol doorlopen.

MoneyGram gebruikt xRapid

Een probleem in de context van internationale overboekingen is dat er gewisseld moet worden tussen twee of meer (fiat)valuta. Dat is van oudsher een omslachtig en duur proces. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten banken bijvoorbeeld een voorraad van een ‘vijandige’ valuta onderhouden. Ripple heeft een oplossing: liquiditeit op aanvraag.

Het product van Ripple dat hierin centraal staat is xRapid. Een aangesloten klant kan zonder moeite van de ene naar de andere valuta wisselen. Op de achtergrond wordt XRP, de cryptovaluta van Ripple, gebruikt. Op het gebruik en de beschikbaarheid van xRapid wordt door Ripple in expansieplannen de nadruk gelegd.

Volgens Garlinghouse wordt de operatie van MoneyGram er direct efficiënter van. Dat betekent én sneller, én goedkoper. Een ander bericht dan Western Union destijds gaf. Garlinghouse reageert daar ook op: “Toen WU naar ons product keek, kwam het tot de conclusie dat Ripple de capaciteit van WU’s eigen oplossing benadert. Ik zie dat als positief signaal. WU deed een test met een betaversie van ons product. Waar zij decennia over hebben gedaan, laat ons betaproduct na enkele jaren al zien.”

Garlinghouse: Bitcoin en Ripple geen concurrenten van elkaar

In een interview met Fortune vertelt Garlinghouse meer over de waarde die Ripple levert aan de financiële sector. Hij stipt daarin ook kort de relatie tussen Bitcoin en Ripple aan. En daarover is hij duidelijk: “Ripple en Bitcoin zijn geen concurrenten van elkaar”.

Hij zegt dat overigens niet in de context dat hij vindt dat Bitcoin geen bestaansrecht heeft. Sterker nog: “Ik heb bitcoin, en ik ben ‘long’ op Bitcoin. Ik denk dat Bitcoin een oppotmiddel (store of value) is en dat mensen Bitcoin vasthouden”, vertelt Garlinghouse.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.