Prijs Bitcoin breekt $9.700, wordt binnenkort de $10.000-grens gepasseerd?

Vanochtend steeg Bitcoin’s prijs in dollars tot boven de $9.700. Daarmee is weer een nieuw jaarrecord geschreven. Stijgen we door tot over de magische grens van $10.000? Of loopt de koers op de zaken vooruit, en volgt een correctie?

MarktBitcoin

Prijs Bitcoin breekt $9.700, wordt binnenkort de $10.000-grens gepasseerd?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 9 juni zagen we nog $7500 op borden staan, een koers waar Bitcoin sinds eind mei vier keer steun vond. Van daaruit stegen we in een week naar $9400. Even leek dat een te sterke weerstand.

De koers werd gevangen tussen de stijgende trendlijn en de horizontale weerstand op $9400. In een ascending triangle werd de $9400 twee keer getest, en de derde keer gingen we er doorheen.

Na de uitbraak gisterenavond zagen we een snelle stijging naar $9600, en vannacht een sprong naar $9800. Nog een klein stukje naar de magische grens van $10.000!

Stijging van 200%

Sinds de bodem op 15 december 2018 op $3128 is de koers 213% gestegen. Dat betekent dat je inleg nu al 3x zoveel waard is.

Dit veronderstelt briljante timing. Maar alleen als je gekocht hebt tussen november 2017 en maart 2018 sta je nu nog op verlies. De rest van alle instapmomenten is nu winstgevend.

Psychologische grens

De grens van $10.000 was bij de vorige bull run spraakmakend. Niemand had dat verwacht. De stijging van daar naar de top van $19.800 gebeurde in een paar weken. Iedereen maakte elkaar gek, alle ratio was overboord.

Nu is het heel anders. We naderen opnieuw de $10.000 maar velen zijn nog voorzichtig. Consumenten zijn nog nauwelijks geïnteresseerd. De kranten maken er geen woord aan vuil.

Toch blijft die $10.000 een belangrijk getal.

Het kan remmen: Sommigen zullen daar winst nemen van de stijging van het afgelopen half jaar. Sommigen zullen daar zonder verlies alsnog uitstappen.

Het kan versnellen: Sommigen wachten nu nog op een flinke daling om weer in te stappen. Boven deze grens zullen ze wellicht eieren voor hun geld kiezen en alsnog instappen. Een milde vorm van FOMO.

Komt er een correctie?

Historisch gezien gaan correcties in een Bitcoin bull market minder diep dan men verwacht.

Maar zelfs voor Bitcoin gaat het nu wel heel stevig omhoog. In de BTC-update van vorige week bespraken we een aantal analyses die wezen op een wat verdere daling:

  • $6800 (Tuur Demeester)
  • $6500 (Trace Mayer)
  • $6300 (de 100-daagse EMA)
  • $5500 (de 20-weekse MA en 0.618 fibonacci retracement)

Ook een aantal fundamentele indicators wijzen erop dat de koers nu op de zaken vooruit loopt.

Zo is de NVT hoog, wat aangeeft dat het aantal on-chain transacties (het gebruik) achterblijft op de waarde van het netwerk (de koers). Het suggereert dat deze stijging vooral uit speculatie bestaat.

Maar, als iedereen een correctie verwacht, misschien komt die dan niet. Of was de daling naar $7500 vorige week de correctie en zullen we het daarmee moeten doen?

Niet alleen het digitale goud stijgt

Niet alleen Bitcoin doet het goed, ook goud maakt de afgelopen dagen een grote en betekenisvolle sprong van $1340 naar $1400 per ounce. Daarmee brak goud door een weerstand die de afgelopen 5 jaar telkens te sterk was.

Deze stijging valt samen met zorgen over een valuta-oorlog, naar aanleiding van opmerkingen van de Amerikaanse president Trump over het monetaire beleid van de ECB.

“Mario Draghi just announced more stimulus could come, which immediately dropped the Euro against the Dollar, making it unfairly easier for them to compete against the USA. They have been getting away with this for years, along with China and others,’’ he tweeted. Later, he added: “German DAX way up due to stimulus remarks from Mario Draghi. Very unfair to the United States!’’

Meer stimulus, lagere rentes. Een steeds groter deel van de wereldwijde schulden staat uit tegen een negatieve opbrengst. Niet gek dat investeerders geïnteresseerd raken in fysiek en digitaal goud!

Misschien blijkt over 5-10 jaar dat $10.000 voor een bitcoin een geweldig instapmoment was.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.