Grayscale: ‘Bitcoin bewezen veilige haven tijdens financiële crisis’

Je hoort wellicht weleens dat Bitcoin gebruikt kan worden als ‘veilige haven’ tijdens benarde omstandigheden. Maar dat is vooral anekdotisch. Grayscale Research heeft een poging gedaan te bewijzen dat het écht zo is. Dit zijn de resultaten.

MarktBitcoin

Grayscale: ‘Bitcoin bewezen veilige haven tijdens financiële crisis’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hedging nieuwe stijl

Hedgen of hedging (van het Engelse ‘to hedge’) betreft het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Grayscale suggereert (PDF) dat Bitcoin een geschikt asset is om financiële risico’s in andere markten af te dekken.

Ten tijde van (financiële) crisis zoekt kapitaal een uitweg. Beleggers willen hun vermogen behouden, en zoeken een zogeheten ‘veilige haven’ — een plek waar het risico op waardedaling lager is dan de markt die getroffen wordt door de crisis. Grayscale heeft vijf van dit soort gebeurtenissen onder de loep gelegd, en laat zien dat Bitcoin in alle gevallen uitstekende resultaten neerzet.

Dat heeft Bitcoin volgens de onderzoekers te danken aan deze drie eigenschappen:

  1. Bitcoin is een goed oppotmiddel (Store-of-value) met karakteristieken die lijken op echte (schaarse) assets, zoals goud en zilver.
  2. Met Bitcoin kan betaald worden, zoals ook met cash betaald kan worden. Vandaag de dag kan je al bij meer dan 100.000 winkels terecht, waaronder Whole Foods, AT&T, en Microsoft.
  3. Bitcoin heeft nog aanzienlijke groei in het verschiet, niet in de laatste plaats omdat de onderliggende technologie steeds breder ingezet wordt.

Je kunt je voorstellen wat het advies is van Grayscale: ‘neem Bitcoin op in je portfolio’.

Crises onder de loep

Grexit

Op 27 januari 2015 kondigde Alexis Tsipras aan een nieuwe Griekse overheid te willen formeren. Speculatie over een mogelijke exit van Griekenland uit de EMU volgde. Men maakte zich zorgen over Griekse schulden, en de Grieken wilden graag over hun geld beschikken. Uit angst op een bankrun werden staatsbanken gesloten en werd een strikt regime ingesteld op het gebruik van geld.

Uiteindelijk is een Grexit afgewend. Op 13 juli 2015 lag er een akkoord. Wat blijkt: in deze periode was Bitcoin één van de best presterende assets.

Economische zorgen in China

Op 10 augustus 2015 kondigde de centrale bank van China een grote wijziging aan op hun monetair beleid. Dat gebeurde tijdens turbulentie op de aandelenmarkten en zorgen over de gezondheid(szorg) in het land.

De waarde van de Chinese renminbi (CNY) kelderde flink, en die daling heeft maanden aangehouden. Volgens Grayscale was Bitcoin (met gemak) de beste veilige haven in de eerste vier maanden na de aankondiging van de centrale bank.

Brexit

Op 24 juni 2016 kwam het hoge woord eruit: het Verenigd Koninkrijk wil de Europese Unie verlaten. Op de dag van de aankondiging werden zowel fiatvaluta als risicovolle assets gedumpt. De zorg: zou de Brexit het einde betekenen van de Europese Unie?

Tijdens deze ‘selloff’ was Bitcoin één van de assets die als hedge gebruikt kon worden. Sterker nog: een ‘top-performer’, met een resultaat van +7,1%, in tegenstelling tot het gemiddelde van -2,1% die werd geschreven door de rest van de assets in de groep.

Meer informatie over de prestaties van Bitcoin in moeilijke tijden is in te zien in dit Grayscale-rapport (PDF).

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.