3 januari 2020: Ethereum 2.0 lanceert precies 11 jaar na Bitcoin’s genesis block

Er wordt al jaren aan ontwikkeld: Ethereum 2.0. Inmiddels is de lanceerdatum van het nieuwe op Proof-of-Stake gebaseerde netwerk bekend: 3 januari 2020. Precies 11 jaar na de creatie van Bitcoin’s genesis block. Een nieuw begin?

Ethereum

3 januari 2020: Ethereum 2.0 lanceert precies 11 jaar na Bitcoin’s genesis block
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ethereum 2.0

Er wordt al lange tijd gewerkt aan de opvolger van Ethereum. Ethereum 2.0 staat voor een volledig nieuwe blockchain. Daarmee worden grote stappen gezet op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid, en decentralisatie. Het betekent ook dat gebruikers na de lancering zelf van oud naar nieuw moeten overstappen.

De ontwikkeling van Ethereum 2.0 wordt gedaan door verschillende partijen. Net als ETH is ook de totstandkoming van het nieuwe netwerk decentraal geregeld. Er zijn in totaal 9 teams die aan Ethereum 2.0 werken, waarvan 1 financiering ontvangt van ConsenSys. Ook Vitalik Buterin draagt bij aan de financiering van enkele teams.

Lancering Beacon Chain op 3 januari 2020

Het is de vraag of ‘Eth2’ ooit volledig ontwikkeld is. Nu al zijn er 7 fasen bekend, waarvan enkel de eerste drie concreet genoeg zijn om er een (geschatte) datum aan te koppelen. De eerste fase is fase 0. Daarin gaat het om de lancering van de zogeheten ‘Beacon Chain’, de blockchain verantwoordelijk voor het draaien van het Proof of Stake-protocol. Het fundament waarop doorontwikkeld gaat worden.

In een recente vergadering is de datum voorlopig vastgezet op 3 januari 2020. Dat is precies 11 jaar nadat Bitcoin’s eerste block ter wereld werd gebracht. Vlak na kerstmis en na nieuwjaar. Het symboliseert een nieuwe start voor Ethereum.

Voor de lancering in 2020 moeten de volgende milestones bereikt zijn:

  1. De lancering van een depositocontract. Daarmee kunnen gebruikers hun oude ETH inwisselen voor de nieuwe versie.
  2. Productiestatus voor minimaal twee verschillende clients (software waarmee een node gedraaid kan worden).

Wat betreft de ontwikkeling van de Eth2-clients: begin mei bereikte Prysmatic Labs een belangrijke mijlpaal. Het team was de eerste die een publiek testnet live kon zetten. De eerste versie van de Beacon Chain in het wild. Inmiddels zijn er meerdere clients met een testnet. En dat is belangrijk: Ethereum 2.0 kan niet live gaan als de software die eraan ten grondslag ligt onvoldoende is getest.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.