100 Japanse fabrikanten gaan blockchain gebruiken om data met elkaar te delen

Mitsubishi Electric en Yaskawa Electric zitten tussen de 100 grote Japanse fabrikanten die besloten hebben om data met elkaar te delen, in plaats van verbergen. De inzet van blockchain moet ervoor zorgen dat die data veilig blijft.

Adoptie

100 Japanse fabrikanten gaan blockchain gebruiken om data met elkaar te delen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Van oudsher zijn fabrikanten gesloten over de manier waarop ze werken en de data die daarover verzameld wordt. Dat paradigma is eenvoudig te begrijpen: de fabrikant heeft veel tijd en geld gestoken in het optimaliseren van processen, en het geheim van de smid is niet voor niets een geheim.

Verdienen aan data

Een grote groep fabrikanten in Japan is hier anders over gaan denken. In plaats van data nauwgezet te bewaken en privé te houden, zien zij nieuwe mogelijkheden ontstaan door het onderling uitwisselen van gegevens. Deelnemers aan het project kunnen zelf beslissen hoeveel data er gepubliceerd wordt, met welke bedrijven, en of er kosten aan het inzien ervan verbonden zitten.

Het voornemen is om data te delen over zaken als het ontwerp van producten, gegevens over en vanuit de productielijn, en resultaten van kwaliteitsinspectie. Het achterliggende doel is niet enkel om te verdienen aan het delen van data, maar ook om (deel)leveranciers sneller van de data te voorzien die nodig is om te leveren.

Kostenreductie

Voor diverse bedrijven in de productketen biedt het kunnen consumeren van gegevens mogelijkheden om hun eigen producten te verbeteren.

Als klanten van machinefabrikanten gegevens delen over het gebruik ervan, kunnen ze én de kwaliteit van hun producten beter in de gaten houden, én verbeteringen doorvoeren voor problemen die voorheen verborgen bleven. Een andere kans is dat er beter voorspeld kan worden wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Daardoor wordt stilstand verminderd.

Een door de groep opgerichte organisatie overziet het verloop van het project. De IT-oplossing waarmee het delen van data gefaciliteerd wordt, maakt gebruik van blockchaintechnologie. Er worden twee argumenten genoemd: kleinere kans op datalekken, en lagere operationele kosten. Meer details hierover ontbreken helaas.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.