Grote effectenmakelaar TP ICAP start handel in Bitcoin futures

Een van ’s werelds grootste zogeheten ‘Inter-Dealer Brokers’ (IDB), TP ICAP, opent z’n deuren voor de handel in Bitcoin-derivaten. De effectenmakelaar start met cashcontracten die verhandeld worden op derivatenbeurs CME.

BedrijfslevenBitcoin

Grote effectenmakelaar TP ICAP start handel in Bitcoin futures
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens Bloomberg is TP ICAP de grootste IDB ter wereld. Dat is een tussenpersoon die helpt met transacties tussen financiële instellingen of andere effectenmakelaars. Daarbij ligt de focus op transacties waar geen formele exchanges of ‘market makers’ voor bestaan.

Handel in Bitcoin-futures

Op zoek naar nieuwe verkoopkanalen, stuitte TP ICAP kennelijk op Bitcoin-derivaten. Daar domweg mee starten, zou een doorgewinterd bedrijf niet (snel) doen. Het is daarom aannemelijk dat er vraag naar is onder de klanten van TP ICAP.

Voordat klanten aan de slag kunnen met Bitcoin, worden ze aan uitgebreide controle onderworpen. Dat doet TP ICAP om aan wetgeving te voldoen, vertelt bestuurder Frits Vogels in een interview met Bloomberg. Diezelfde regels liggen ten grondslag aan de keuze om niet direct in Bitcoin te investeren, maar het via futures te doen.

Onderzoek naar andere valuta

ICAP sluit niet uit dat het in de toekomst wel directe interactie aan gaat met de onderliggende markt. Ook wordt er gekeken naar andere digitale assets. Van cryptovaluta tot ‘tokenized assets’.

“We willen dicht op het vuur zitten”, vertelt Simon Forster, voorman van de Bitcoin-tak van TP ICAP. “We vinden het belangrijk om vroeg in de ontwikkeling van een groeimarkt te investeren. Bovendien kan de onderliggende technologie andere asset classes waarmee we werken transformeren.”

De Bitcoin-futures waarvan TP ICAP de handel gaat faciliteren worden verhandeld op CME’s derivatenmarkt. Dat is geen verrassing, aangezien dat nu het enige publieke en gereguleerde platform is: concurrent Cboe sloot recent de deuren definitief voor Bitcoin-derivaten. Op CME steeg het volume de afgelopen maanden flink.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.