Dit moet je in huis hebben om een Libra-node te mogen draaien

Dinsdag is Facebook’s meest recente initiatief gelanceerd: Libra. Bij de oprichting zijn 28 bedrijven betrokken, die ieder een eigen zogeheten ‘validator node’ draaien. Wat je mee moet brengen om dat te mogen doen? Indrukwekkende cijfers...

Bedrijfsleven

Dit moet je in huis hebben om een Libra-node te mogen draaien
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het zal je niet zijn ontgaan. Dinsdag is Libra met veel bombarie officieel ter wereld gekomen. Daar is Facebook uiteraard bij betrokken geweest. Maar met de social media-gigant 27 anderen. Onder de oprichters zien we namen als PayPal, eBay, Uber, Spotify, en Coinbase.

Welke rol spelen die bedrijven? En wat moet je meebrengen om als oprichter te boek komen te staan?

Deelnemers aan het netwerk

De oprichters, in Engelse artikelen worden zo ‘founding members’ genoemd, hebben allemaal de portemonnee moeten trekken om mee te mogen doen. Dat is direct de eerste vereiste: een investering in het netwerk van minimaal $10 miljoen. Daar krijgen de oprichters zogeheten ‘Libra Investment Tokens’ voor terug. Die tokens geven de oprichters recht op een deel van de winst op het vermogen dat door de vereniging wordt beheerd.

Van de oprichters wordt verwacht dat ze een zogeheten ‘validator node’ gaan draaien. Dat is een (stevige) computer die betrokken is bij de validatie van transacties. In totaal gaat het netwerk bestaan uit 100 van dit soort computers. Voordat het netwerk écht de lucht in gaat in 2020, is er dus nog ruimte voor 72 stichtende leden.

Criteria voor oprichtende partijen

Allereerst wordt van de oprichter verwacht dat hij in staat is een eigen node op te tuigen. Dat kan in een eigen datacentrum, of door een clouddienst te gebruiken. Als voorbeeld noemt Libra één van de krachtigste Amazon-instances die verkrijgbaar zijn. Daar betaal je al snel $4.000 per maand voor. Kiest het bedrijf om het zelf te doen, moet er minimaal 1 FTE beschikbaar zijn om de computer te onderhouden en beveiligen.

Vervolgens zijn er zogeheten ‘evaluatiecriteria’ voor een nieuw lid. Die worden allereerst onderverdeeld in drie groepen: (commerciële) bedrijven, maatschappelijke organisaties, en academische instellingen.

Voor bedrijven geldt dat ze minimaal $1 miljard waard moeten zijn, of meer dan $500 miljoen aan eigendommen van klanten in beheer hebben. Het bedrijf moet minimaal 20 miljoen mensen per jaar bereiken, verspreid over meerdere landen. Bovendien moet het bedrijf als top 100-leider bekend staan, volgens bijvoorbeeld de Fortune 500, of de FTSE Eurotop 300.

Opvallend is dat extra regels zijn opgenomen voor bedrijven die actief zijn in de cryptocurrency- of blockchain-sector. In het eerste geval moet er meer dan $1 miljard aan assets in beheer zijn, en in het tweede geval moet het bedrijf meer dan 12 maanden bestaan en meer dan $100 miljoen aan klantgeld in beheer hebben.

Voor maatschappelijke organisaties wordt gekeken naar de missie, het bereik (wereldwijd), de schaal waarop gewerkt wordt, en een ‘trust score’ zoals uitgegeven door organisaties als Charity Navigator, of NGO Advisor. Goede doelen komen pas in aanmerking met een jaarlijks budget van $50 miljoen of hoger.

Op academische instellingen (denk aan universiteiten en hoge scholen) zijn slechts twee regels vamn toepassing. De instelling moet in de top 100 van de QS World University Rankings staan, en kan alleen meedingen naar een plek in het netwerk als het departement informatica ervan in de CSRankings top 100 staat.

Alleen voor grootmachten?

Zoals je ziet, is de vereniging op dit moment alleen toegankelijk voor bedrijven en organisaties die indrukwekkende cijfers weten neer te zetten. De toelaatbaarheidscriteria mogen er zijn. Is het dan Libra’s doel om tot een nieuw elitair netwerk te komen?

Daar lijkt het niet op. Volgens de whitepaper is het doel om het netwerk binnen 5 jaar omgevormd te hebben naar een publiek, decentraal, en permissionless op Proof-of-Stake gebaseerd netwerk, waar in principe iedereen aan kan deelnemen als validator.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.