‘Nú kans om valuta van het internet te bouwen’, volgens Twitter CEO Jack Dorsey

In een periode dat Facebook’s cryptokartel de aandacht trekt, laat Jack Dorsey, de CEO van Twitter, een ander geluid horen. Er ligt nú een kans om tot één wereldmunt te komen voor het internet. Welke munt hij daarbij in gedachte heeft?

BedrijfslevenBitcoin

‘Nú kans om valuta van het internet te bouwen’, volgens Twitter CEO Jack Dorsey
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dorsey heeft naam gemaakt in de techwereld als medeoprichter van Twitter. In 2009 richtte hij zijn tweede bedrijf op: Square, van origine bedoeld om het accepteren van creditcardbetalingen makkelijker te maken voor midden- en kleinbedrijf.

De afgelopen weken trekt Facebook veel media-aandacht naar zich toe met project Libra. Daardoor wordt Dorsey’s boodschap een beetje ondergesneeuwd, maar helemaal onopgemerkt gaat het niet. Hij schoof recent aan voor een interview bij Quartz.

Twee trends in de financiële wereld

Op de vraag of Dorsey iets kan zeggen over de ‘toekomst van finance’, antwoordt hij in eerste instantie nuchter: “Ik denk niet dat er iemand is die het hele financiële systeem begrijpt”. Maar hij ziet wel trends.

Allereerst denkt hij dat besluitvorming steeds meer overgenomen wordt door algoritmes. Volgens Dorsey gebeurt dat al, bijvoorbeeld op het gebied van leningen en hypotheken. “Maar het is niet inzichtelijk waarom een keuze is gemaakt, en dat moet gaan veranderen”, vertelt Dorsey.

Als tweede trend noemt Dorsey blockchain en cryptovaluta. “We hebben voor ieder land een eigen valuta. Als je het internet als zelfstandige ‘staat’ ziet, krijgt het een eigen valuta die bij de aard van het internet past”, beschrijft Dorsey. “Er is niet één partij die dat geld kan uitbrengen, en er is ook niemand die de totstandkoming ervan kan stoppen.”

Bitcoin als valuta van het internet

Op de vraag of Dorsey denkt dat Bitcoin als ‘native’ internetgeld kan dienen, antwoord Dorsey dat het daarvoor de meest geschikte kandidaat is. “Ik heb geen andere valuta gezien die het over het geheel genomen beter doet”, vertelt Dorsey.

Dorsey weegt in die redenatie drie eigenschappen mee:

  1. Het is een sterk merk.
  2. De onderliggende principes zijn puur.
  3. Het is veerkrachtig en veilig.

Volgens Dorsey is Bitcoin en de community erachter gericht op een “verbonden wereld die voor iedereen toegankelijk is”. Dorsey denkt dat er nú een kans ligt om alle communities, landen, en regio’s op een lijn te krijgen: “Door met één valuta te werken halen we veel oude barrières weg, en veranderen hoe we denken over de wereldmarkt. Ik hoop dat iedereen de waarde inziet van een publieke en toegankelijke valuta, die niet bestuurd wordt door één zakelijke entiteit.”

Square werkt aan Bitcoin

‘Put your money where your mouth is’, wordt weleens gezegd tegen mensen met grootse ideeën. Zo gezegd, zo gedaan. Square financiert sinds kort een team van 5 ontwikkelaars dat fulltime aan Bitcoin mag werken. “Deze mensen gaan zich volledig focussen op wat het best is voor de crypto-community, niet op Square’s belangen”, schref Dorsey in een aankondiging.

En daar blijft het niet bij. Onlangs nam Jack Dorsey een voormalig Google-directeur in dienst. Hij gaat de energie die Square in Bitcoin steekt verder vormgeven.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.