Dit zijn de bedrijven die bij Facebook’s Libra betrokken zijn

Er komt steeds meer informatie naar buiten over Libra, Facebook’s gloednieuwe blockchainnetwerk. De bedrijven die bij Libra betrokken zijn bijvoorbeeld. De gegevens komen uit een uitgelekte aankondiging. Daarin vallen drie dingen op.

Bedrijfsleven

Dit zijn de bedrijven die bij Facebook’s Libra betrokken zijn
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Er zijn tot nu toe maar weinig nieuwsportalen vanuit de cryptowereld naar buiten gekomen met ‘nieuwe’ informatie over Facebook’s cryptoplannen. Het lijkt erop dat Facebook daar bewust voor gekozen heeft. Toch is het The Block gelukt om meer te vertellen dan tot nu toe bekend was. Naar eigen zeggen omdat ‘bronnen’ hen de blogpost hebben toegestuurd waarin Facebook haar initiatief onthult. Anoniem, uiteraard, om represailles te voorkomen.

Het mag dus duidelijk zijn dat er een kanttekening hoort bij deze berichtgeving. Het komt niet van Facebook zelf, en is via-via bij ons terechtgekomen.

Van GlobalCoin naar Libra

Tot dusver hebben we het over ‘GlobalCoin’ gehad. Maar steeds vaker wordt deze term achterwege gelaten, ten faveure van ‘Libra’. Ook in de blogpost die The Block onder ogen heeft gehad, wordt die term gebruikt.

“Libra wordt uitgerold op de Libra Blockchain, een veilige, stabiele, en betrouwbare blockchain”, zou er geschreven staan. De entiteit Libra Reserve wordt genoemd als partij die het onderliggende kapitaal beheert — een “reserve van echte assets”.

28 bedrijven bekend

In de aankondiging worden 28 bedrijven genoemd die betrokken zijn bij de lancering van Libra. Daar zitten de grote namen bij die eerder genoemd werden.

In de categorie ‘Social Media’ zien we Facebook en een relatief onbekende naam: Calibra. Volgens een anonieme bron is dat een dochteronderneming van Facebook van waaruit de eigen cryptoplannen worden overzien.

Afzetten tegen gevestigde orde?

In de doorgespeelde blogpost zou Facebook zich kritisch uitlaten over bestaande blockchains. Die zouden nog niet veel gebruikt worden, en slechts oplossingen zijn voor de opslag en uitwisseling van waarde. Facebook’s oplossing zou de nadruk leggen op samenwerking en compliance, waardoor “drempels die andere cryptovaluta ervaren, zijn weggenomen”.

Zo lijkt Facebook de gevestigde orde omlaag te willen halen als onderdeel van de eerste presentatie aan het publiek. Datzelfde signaal krijgt men door de manier waarop de aankondiging is verspreid: de (grote) cryptomedia zijn overgeslagen. Bronnen stellen dat “Facebook niet met dergelijke portalen wil samenwerken”.

Ondertussen neemt het wantrouwen rondom Facebook’s plannen toe. De nadruk daarvan komt te liggen op het idee dat de bedrijven samen toegang krijgen tot zeer waardevolle data, zeker als de voorgenomen regels van de FATF in effect treden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.