Binance zwicht voor Amerikaanse regelgeving, einde van de altmarkt?
De titel van dit artikel is met opzet dramatisch aangezet. De afgelopen uren en dagen hebben we het sentiment rondom Binance zien verschuiven. Van de lancering van een exchange toegewijd aan de Amerikaanse markt, naar de ‘dood van de altmarkt’. Maar wat is er nu écht aan de hand, en is de ontstane bewogenheid terecht?
Binance opent Amerikaanse exchange: Binance.US
Het begon allemaal met de aankondiging van Binance.US. Net als andere bedrijven (Bittrex bijvoorbeeld) heeft de leiding van Binance besloten op te splitsen: een exchange gericht op de Amerikaanse markt, en een exchange voor de rest van de wereld.
Binance komt de Amerikaanse markt op via het bedrijf BAM Trading Services. Daar worden her en der vraagtekens bij gezet. De naam waaronder BAM zaken doet in de VS is ‘Binance US’, en het ligt voor de hand dat Binance het bedrijf zelf heeft opgericht (PDF) met het splitsen van de exchange in het achterhoofd.
Om nog onbekende redenen wordt de exacte relatie tussen Binance en BAM Trading Services vaag gehouden. Vermoedelijk gaat het om entiteiten met zeer nauwe banden. Het bij FinCEN opgegeven adres van BAM is gelijk aan die van Koi Trading, een OTC-specialist waar Binance eind 2018 $3 miljoen in investeerde.
Amerikanen uitgesloten van handel op Binance.com
Kort na de aankondiging kwam een wijziging in de voorwaarden van Binance.com (nu de internationale tak van Binance) boven tafel. In de voorwaarden is nu expliciet opgenomen dat “Binance geen diensten kan leveren aan mensen uit de VS”.
Vanaf 12 september 2019 gaat Binance hier toezicht op houden: “Gebruikers die niet in overeenstemming met onze voorwaarden gebruikmaken van het platform, kunnen niet langer handelen op Binance.com”. Technisch gezien gaat het hier niet om een blokkade. Amerikaanse klanten kunnen Binance.com nog benaderen en kunnen nog bij hun cryptovaluta. Handelen en storten is echter uitgesloten.
Exchanges zijn voorzichtig geworden
Binance is niet de enige exchange die zich in tweeën heeft gesplitst. Diverse exchanges gingen voor, waaronder Poloniex en Bittrex. Ook Coinbase maakt onderscheid tussen verschillende assets, zelfs tot op het niveau van Amerikaanse staten.
De onderliggende reden is ‘compliance’. Dat is het begrip waarmee wordt aangeduid dat een organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Het gaat over het nakomen van normen (of het zich er naar schikken).
En dat is precies wat exchanges aan het doen zijn. In Amerika wordt vooralsnog een extreem brede definitie van de term ‘security’ aangehouden, en dat leidt tot onduidelijkheid en irritatie. “We zijn zwaar gefrustreerd dat we deze stappen moeten nemen”, schreef Jeremy Allaire, CEO van Circle (het bedrijf achter Poloniex), na het nemen van maatregelen gericht op Amerikaanse klanten.
In de bankwereld zien we een soortgelijke houding. Zolang wetten en regels rondom cryptovaluta nog onduidelijk zijn, branden ze hun vingers er simpelweg niet aan. Deze houding nemen diverse exchanges nu ook aan ten aanzien van onduidelijke wetten en regels in Amerika.
Nekslag voor de altmarkt?
Binance is één van de grootste exchanges en veranderingen zorgen vaker wel dan niet voor tumult. In dit geval ziet men een zware bui hangen. Binance staat voor veel mensen gelijk aan ‘de altmarkt’, en de angst is dat door de splitsing een aanzienlijk deel van de liquiditeit wegvalt. Het leidt ertoe dat er soms zelfs gesteld wordt dat ‘het een nekslag is voor altcoins’. Dat lijkt ons grotendeels FUD.
Op Binance zijn 154 altcoins beschikbaar, een kleine 7% van alle cryptovaluta die geregistreerd zijn op CoinMarketCap (2237 op het moment van schrijven). Zou je alle altcoins meetellen, wordt dat percentage nog veel kleiner: niet alle altcoins zijn immers op CMC geregistreerd. Daarnaast lanceert Binance een handelsplatform in Amerika, waardoor het deel dat écht ontoegankelijk is nog verder slinkt.
Wat betreft dat Amerikaanse handelsplatform: het is nog onbekend hoe het aanbod daarop eruit komt te zien. Daarover wordt flink gespeculeerd op basis van het gezamenlijke aanbod van de exchanges die nu actief zijn op de Amerikaanse markt. Het is aannemelijk dat Binance een selectie van deze altcoins laat terugkomen, maar conclusies verbinden aan het overzicht is een brug te ver.
Een andere invalshoek: Binance heeft gebruikers in meer dan 190 landen. Precieze cijfers over de geografische verdeling van gebruikers zijn onbekend, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat het grootste deel van de handel op Binance door Amerikanen wordt bedreven. Sterker nog: het meest waarschijnlijk is dat het een relatief klein percentage is van het geheel.
Dan zijn er nog allerlei andere scenario’s mogelijk die de uitkomst van deze juridische touwtrekwedstrijd beïnvloeden. Geeft de Amerikaanse toezichthouder binnenkort meer duidelijkheid? Verschuift een deel van de liquiditeit naar andere exchanges? Vinden Amerikanen omwegen om toch buiten de VS te handelen? Zorgen toezichthouders ervoor dat mensen naar grenzeloze decentrale exchanges verhuizen?
Dus, een nekslag voor de altmarkt? Kleine kans. Waarschijnlijker is dat op deze manier sneller komt waar men naar op zoek is: duidelijke wettelijke kaders. En voor de wereld buiten de Verenigde Staten meer vrijheid?
Also, this is actually great news for the "Rest of the World (ROW)" as it will reduce risk exposure to all https://t.co/KW5EO0Kozx operations & strategy. By splitting US/ROW, they give the Non-US operations even more opportunities to grow. @cz_binance https://t.co/ZaCzY00xWd
— Alexandre Dreyfus (@alex_dreyfus) June 14, 2019
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.