Op 22 juli opent Bakkt de deuren om het handelen in Bitcoin futures te testen

De knoop is doorgehakt: Bakkt opent de deuren op 22 juli voor een select aantal testers. Zij gaan erachter komen of het handelen in Bitcoin futures werkt. Volgens COO Adam White geen kleine stap — het is ‘de deur naar een nieuw tijdperk’.

ExchangeBakkt

Op 22 juli opent Bakkt de deuren om het handelen in Bitcoin futures te testen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De lanceerdatum werd aangekondigd door White op Bakkt’s weblog. Daarin vertelt White allereerst dat Bakkt, ondanks dat het bedrijf voor moederbedrijf ICE een ‘moonshot bet’ is, een pragmatische insteek heeft: het opbouwen van vertrouwen in Bitcoin en andere digitale valuta.

Testen start op 22 juli

Officieel heet het ‘User Acceptance Testing’. Daarmee verwijst Bakkt naar de laatste fase van het proces waarin software getest wordt. Het is dus al getest, maar nog niet in het wild met gebruikers die niet binnen de muren van Bakkt opereren. Kortom: het is de periode waarin moet blijken of alle beoogde functionaliteit ook in de echte wereld overeind blijft.

Volgens White moet men deze stap niet bagetelliseren. “Deze lancering is de deur naar een nieuwe standaard voor de cryptomarkt”, schrijft White. “In vergelijking met andere markten, blijft de deelname van grote beleggers beperkt door beperkingen op het gebied van infrastructuur en regelgeving.”

En dat gaat volgens White veranderen.

Goedgekeurd door de CFTC?

Wellicht vraag je je af of Bakkt’s producten dan eindelijk zijn goedgekeurd door de CFTC, de toezichthouder die toeziet op de derivatenmarkt. Dat was toch zo’n heikel punt?

Wat blijkt is dat Bakkt een andere route heeft bewandeld dan normaal, en gebruik heeft gemaakt van de macht van moederbedrijf ICE. Zij mag producten zelf certificeren en registreren. Daarna heeft de CFTC slechts tien dagen de tijd om er nog wat van te vinden. Natuurlijk kan de toezichthouder altijd een stokje voor financiële producten steken, maar in principe mag het product na die 10 dagen de markt op.

Waarschijnlijk heeft Bakkt pas voor ‘self-certification’ gekozen nadat het uitvoerig met CFTC-commissarisen gesproken heeft. De kans is groot dat er een mondeling akkoord is bereikt. Scheelt de CFTC om erover naar buiten te treden, en Bakkt kan gewoon verder. De documenten die deze richting bevestigen vind je hier en hier.

Mocht je interese hebben om aan te haken bij Bakkt: contact opnemen kan via sales@bakkt.com.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.