Handel in Bitcoin-futures op Cboe stopt binnenkort definitief

Per 19 juni stopt de handel in Bitcoin-futures op Cboe Futures Exchange (CFE) definitief. Opvallend is dat op concurrent-exchange CME onlangs juist een recordvolume gemeten is. Komen de futures terug op Cboe?

ExchangeBitcoin

Handel in Bitcoin-futures op Cboe stopt binnenkort definitief
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Geen nieuwe contracten meer

De maatregel werd in maart 2019 aangekondigd: vanaf dat moment werden geen nieuwe contracten meer vrijgegeven. “CFE is bezig met het beoordelen van de manier waarop derivaten op digitale assets worden verhandeld”, stelde men toentertijd. De laatste contracten die in omloop zijn, sluiten op 19 juni. Vanaf dat moment zijn er definitief geen Bitcoin-futures meer te vinden op Cboe.

Cboe was de eerste Amerikaanse exchange die met Bitcoin-futures kwam. Anderhalf jaar geleden lanceerde Cboe de derivaten. Chris Concannon, toentertijd COO van Cboe Global Markets, stelde toen dat het een ‘game changer’ zou zijn voor de cryptomarkt.

Voorlopig geen futures op Cboe

Volgens een e-mailwisseling tussen CoinSpeaker en Cboe zijn er nog geen concrete plannen om de futures opnieuw te lanceren: “Cboe is nog bezig met het vaststellen van de manier waarop derivaten van digitale assets verhandeld kunnen worden”, schrijft Suzanne Cosgrove, woordvoerder van de exchange. “We hebben daarover niets nieuws [sinds maart] te vertellen.”

Kort na de lancering van futures op Cboe volgede concurrent Chicago Mercantile Exchange (CME) met soortgelijke producten. CME heeft voorlopig de race gewonnen. CME’s handelsvolume was structureel (flink) hoger dan die van Cboe. Sinds 1 april nam het volume op CME met 950% toe. Op 13 mei schreef de exchange een record. Er werden 33.700 contracten verhandeld, met een waarde van meer dan $1 miljard.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.