Rapport: ‘activiteit EOS DApps grotendeels veroorzaakt door bots’

Volgens analysebedrijf AnChain․AI zijn bots verantwoordelijk voor 75% van alle transacties die de top 10 decentrale applicaties (DApps) op de blockchain van EOS veroorzaken. Wat doen die bots? En waarom worden ze gebruikt?

Markt

Rapport: ‘activiteit EOS DApps grotendeels veroorzaakt door bots’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Strijd om het beste DApp-platform

De term ‘DApp’ staat voor decentrale applicatie. De kern ervan is dat zo’n applicatie zonder invloed van een centrale partij z’n werk kan doen. Vaak is de broncode open source, is het gebaseerd op blockchaintechnologie, en zijn er maatregelen genomen (bv. financiële prikkels) om het gebruik ervan te stimuleren (of juist beperken).

Omdat dit type applicaties als zeer disruptief wordt gezien, strijden blockchainplatforms om de reputatie van het ‘beste DApp-platform’. Ethereum had als eerste platform een grote voorsprong, maar heeft tegenwoordig geduchte concurrenten, waaronder EOS en TRON. Afhankelijk van de manier waarop beschikbare data geïnterpreteerd wordt, komen EOS en/of TRON zelfs als voorlopige winnaar uit de bus.

Analysebedrijf AnChain.AI brengt daarin wat nuance aan. In een recent rapport stelt het bedrijf dat het merendeel van de transacties van DApps op EOS veroorzaakt worden door bots. Een bot is een account dat bestuurd wordt door computersoftware en een poging doet eruit te zien als een door een mens bestierd profiel.

Bots hebben de overhand

AnChain heeft het EOS-netwerk onder de loep gelegd. Naar eigen zeggen omdat het de nummer 1 DApp-blockchain is, met wekelijks meer dan $480 miljoen aan transacties. Het belangrijkste inzicht dat AnChain wil delen is dat achter 51% van alle accounts een bot zit, en dat achter bijna 75% van alle transacties die groep van accounts zit.

In totaal zijn de computerprogramma’s dagelijks verantwoordelijk voor $6 miljoen aan transactievolume. Het EOS-platform is hier bij uitstek voor geschikt, omdat er geen kosten zijn verbonden aan transacties. De kosten voor het automatiseren van handel (of het beïnvloeden van cijfers) zijn daarom nihil.

Bestaansrecht van bots?

Het gebruik van bots is natuurlijk niets nieuws. Zonder bots zou het bestaan van Google bijvoorbeeld onmogelijk zijn. Of het automatiseren van handel op cryptocurrency exchanges zoals Binance. Volgens dit rapport zijn bots verantwoordelijk voor 40% van al het internetverkeer in 2018.

Met andere woorden: de ene bot is de andere niet. In de context van DApps kunnen er bijvoorbeeld automatische kwaliteitstesten worden gedaan. Of een bot gaat de interactie aan met een menselijke speler, omdat er simpelweg onvoldoende mensen online zijn om mee te spelen.

Maar AnChain noemt vooral slechte bedoelingen. Bijvoorbeeld het kunstmatig opkrikken van transactiecijfers. Of aanspraak kunnen maken op winstuitkeringen van DApps die er vanuit gaan dat die winstuitkering naar mensen gaat. Ook het uitschakelen van concurrentie door DApps van anderen in de weg te zitten wordt door AnChain genoemd.

Deze problematiek is uiteraard niet exclusief aan EOS, maar komt daarop waarschijnlijk wel bovengemiddeld tot uiting. Het ontbreken van transactiekosten is een voordeel voor legitieme gebruikers, maar neemt ook alle drempels weg om met andere bedoelingen tegen het netwerk aan te programmeren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.