Gerucht: hoge straffen in India op het bezit en gebruik van crypto

In India worstelt men al jaren met cryptovaluta. De huidige wetgeving is restrictief, en zelfs de ruimte die er nu is staat op het spel. Komt er in India tot 10 jaar gevangenisstraf te staan op het hebben of gebruiken van cryptovaluta?

Regelgeving

Gerucht: hoge straffen in India op het bezit en gebruik van crypto
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Vrijdag stond een deel van de cryptowereld even op z’n kop. Volgens een publicatie van Bloomberg Quint zou er in India een wetsvoorstel liggen waarmee hoge straffen worden ingevoerd op het bezig en gebruik van cryptovaluta. De schrijver stelt dat er een straf van maximaal 10 jaar gevangenis komt te staan op het “minen, genereren, hebben, verkopen, uitgeven, of verhandelen van cryptovaluta”.

Bewust onduidelijk?

Op Twitter heeft de auteur van het originele artikel twee afbeeldingen geplaatst van het wetsvoorstel waaruit hij citeert. Het heeft de titel ‘Regulation of Official Digital Currency Bill, 2019’. De uitspraak die leidde tot ophef is gebaseerd op dit fragment uit het wetsvoorstel:

In deze paragraaf is te lezen dat de eerdergenoemde manieren om cryptovaluta te gebruiken in de context gelezen moeten worden van specifieke activiteiten. Welke dat zijn, is onbekend: de genoemde clausules van sectie 8 zijn nergens in te zien. Mogelijk gaat het hier om criminele en frauduleuze activiteiten. In dat geval zou de uitspraak ineens goed te verklaren zijn.

De auteur is door tientallen mensen gevraagd om óók inzicht te geven in sectie 8 van het wetsvoorstel, maar dat lijkt teveel gevraagd. Houdt hij het bewust onduidelijk? Heeft hij er zelf geen toegang toe? Niemand die het weet. Vooralsnog kunnen we de berichtgeving daarom enkel met een flinke korrel zout nemen. Het is zeker niet met zekerheid te zeggen of de bovenstaande paragraaf betrekking heeft op ordinair gebruik van digitale valuta.

Strijd rondom cryptovaluta

In India wordt al jaren gestreden tegen én voor cryptovaluta. De centrale bank van India ziet strikt toe op het gebruik ervan, en beroept zich op de huidige wetgeving: die biedt weinig ruimte aan andere valuta dan de Indiase roepie. Voorstanders willen graag soepelere regels en daarover wordt gestreden in de rechtbank.

Het is overigens niet de eerste keer dat er naar buiten gebracht wordt dat de overheid van India op het punt staat om cryptovaluta te verbieden. De Economic Times rapporteerde begin mei over een wetsvoorstel waarmee het net strakker getrokken zou worden. Gevangenisstraffen werden toentertijd nog niet genoemd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.