Poolse exchange Coinroom offline en verdwenen met geld van klanten

‘Another one bites the dust’ — dit keer is een Poolse cryptocurrency exchange offline gegaan. Diverse klanten stellen dat de leiding van Coinroom er met hun geld vandoor is gegaan. Dit is er gebeurd.

Exchange

Poolse exchange Coinroom offline en verdwenen met geld van klanten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Op de laatste vrijdag van mei werd er melding van gemaakt door de lokale nieuwswebsite money.pl. De redactie heeft meldingen ontvangen van Coinroom-gebruikers. Ze geven onder anderen aan dat de exchange “in april ineens uit de lucht is gegaan” en “verdwenen is met het geld van klanten”. Sommige gebruikers stellen dat ze tot 60.000 zloty (~€ 14.000) op het handelsplatform hadden staan.

Exit scam?

Onder deze noemer maakt een cryptofraudeur zich uit de voeten met cryptovaluta die anderen hem toevertrouwd hebben. Dat kan een ICO zijn, maar ook beurzen die geld van gebruikers beheren zijn er vatbaar voor. Zeker als het gaat om een bedrijf met een betrouwbare uitstraling kan het lang duren voordat de fraude opgemerkt wordt.

Volgens gebruikers zou Coinroom een e-mail hebben gestuurd naar klanten met daarin de melding dat “contracten beëindigd zouden worden”. Ze kregen maar liefst één dag om hun geld veilig te stellen. Gebruikers die een poging deden, kwamen van een koude kermis thuis: slechts een deel (of niets) werd overgemaakt.

Eén van de gebruikers is naar het kantoor van Coinroom gegaan. De receptioniste weigerde hem de toegang, en stelde dat niemand op kantoor aanwezig was. Ze vroeg hem zijn gegevens achter te laten. Je raadt het al: er is nooit contact met hem opgenomen. Op CoinMarketCap is te zien dat de exchange geen activiteit meer vertoont, en ook de Twitter-pagina van het bedrijf is verwijderd.

Ben jij de eigenaar van ‘jouw cryptovaluta’?

Het is een veelgehoorde mantra in de cryptowereld: ‘not your keys, not your bitcoin’. De waarheid daarvan wordt iedere keer als er een exchange omvalt pijnlijk duidelijk. Voor iedere custody service — een dienst of bedrijf die geld van anderen bewaart — geldt dat ze dat geld kunnen verliezen. Je weet nooit welk bedrijf het overkomt, en je weet ook niet wanneer. Maar het kan wel om jouw geld gaan.

Zorg er daarom voor dat je cryptovaluta bewaart op een plek die van jou is. De voorwaarde is dat je beschikt over de private keys waarmee de toegang tot het geld bewaakt wordt. Dus nogmaals: not your keys, not your bitcoin!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.