FBI start onderzoek naar failliete exchange QuadrigaCX

De stilte rondom de failliete Canadese exchange QuadrigaCX is oorverdovend. Veel mensen voelen zich slachtoffer en wachten op een vervolg. Intussen is de FBI een onderzoek gestart naar de gang van zaken.

ExchangeQuadrigacx

FBI start onderzoek naar failliete exchange QuadrigaCX
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De faillisementsprocedure rondom QuadrigaCX is alweer bijna twee maanden aan de gang. In de loop van mei werd duidelijk hoe groot het gat is tussen het eigen vermogen en de schulden die de exchange heeft. In totaal is er een ruime 21 miljoen dollar in bezit, en zijn er voor een ruimte 160 miljoen dollar aan schulden.

Waar al dat geld is gebleven, is nog onduidelijk. George Kinsman, medewerker van EY, twijfelt er aan of het geld ooit boven tafel komt: “Een volledige review van Quadriga’s financiën gaat veel tijd kosten. Mogelijk is het zelfs niet te doen vanwege gebrek aan informatie, de hoeveelheid verwerkte transacties, en het aantal derde partijen die erbij betrokken zijn.”

FBI op zoek naar slachtoffers

De zaak die nu in Canada loopt, is een civiele procedure. De insteek is puur om het faillisement op de juiste manier af te wikkelen. Mogelijk komt daar verandering in. De FBI kondigde op Twitter aan op zoek te zijn naar slachtoffers:

Op de website van de FBI is te lezen dat het agentschap samen met de IRS, het OM, en het ministerie van Justitie onderzoek doet naar de omgevallen exchange. Er is nog niet letterlijk gesteld dat het om strafrechtelijk onderzoek gaat, maar daar heeft het wel alle schijn van.

Onderbroken stilte

Duizenden mensen en bedrijven wachten op de uitkomst van de civiele procedure. In februari vertegenwoordigden drie teams van advocaten maar liefst 115.000 crediteuren. Wordt er nog geld gevonden? Krijgen ze een deel van hun geld terug?

In die context is de door de FBI onderbroken stilte voor veel mensen een klein lichtpuntje.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.