Carrefour stelt dat inzet blockchain leidt tot hogere verkopen
Supermarktketen Carrefour maakt nu een paar maanden gebruik van blockchaintechnologie om de supply chain van enkele producten in kaart te brengen. De voorlopige conclusie: het leidt tot hogere verkopen. Maar waarom?
“Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor een halo-effect”, vertelt Emmanuel Delerm, Carrefour’s blockchain-manager. Dat is het verschijnsel waarbij de aanwezigheid van een bepaalde kwaliteit de suggestie geeft dat andere kwaliteiten ook aanwezig zijn. “Als ‘ik’ Carrefour’s kip kan vertrouwen, zijn Carrefour’s appels en kaas vast ook betrouwbaar”, vult Delerm aan.
Uitbreiding blockchain-assortiment
Het gebruik van blockchaintechnologie geeft klanten de mogelijkheid om tot in detail in te zien waar een Carrefour-product vandaan komt en op welke manier het is geproduceerd. Het geeft klanten vertrouwen in de kwaliteit van de aankoop.
Op dit moment worden er al 20 producten op die manier aangeboden, waaronder kip, eieren, rauwe melk, sinaasappelen, varkensvlees, en kaas. Dit jaar moeten er 100 producten bij komen in het blockchain-assortiment.
Hogere verkopen
Carrefour heeft het blockchainplatform samen met IBM gebouwd. De gehele keten neemt eraan deel, waaronders winkels, tussenpersonen, pakhuizen, verzendhuizen, en telers. Klanten kunnen middels een QR-code door hen ingevoerde gegevens inzien.
“De pomelo [een citrusvrucht] is dit jaar beter verkocht dankzij blockchain”, vertelt Delerm. “Het heeft ook een positieve impact gehad op de verkoop van kip.”
Het initiatief van Carrefour is tot dusver het meest succesvol in China. Een reden is dat het gebruik van QR-codes daar al gemeengoed is. Op nummer twee staat Italië, en Frankrijk sluit de top drie. Voordat iemand tot een koop overgaat, wordt er tot maar liefst anderhalve minuut gelezen over het product.
“Millennials kopen minder, maar wat ze kopen zijn betere producten. Beter voor hun gezondheid, of voor de planeet”, vertelt Delerm. In de toekomst moeten ook non-food-producten eraan geloven. Er wordt zelfs onderzocht op welke manier producten zonder QR-codes toch door klanten onder het vergrootglas gelegd kunnen worden.
Carrefour is niet de enige supermarktketen die op deze manier met voedselkwaliteit bezig is. Auchan gebruikt TE-FOOD voor het bijhouden van gegevens over hun producten. Ook de Albert Heijn begeeft zich op dit terrein.