Amerikaanse toezichthouder sleept Kik voor de rechter om miljoenen-ICO

Dinsdag maakte de SEC bekend dat het agentschap een rechtzaak start tegen Kik Interactive, het bedrijf achter de gelijknamige chat-app. Volgens de toezichthouder zijn er op onrechtmatige wijze vele miljoenen dollars binnengesleept met een ICO.

Regelgeving

Amerikaanse toezichthouder sleept Kik voor de rechter om miljoenen-ICO
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Verkoop van ‘securities’

In de aankondiging (PDF) is te lezen dat de kern van het verwijt draait om onrechtmatig verkochte securities. In het Nederlands kennen we dat soort assets als ‘effecten’. Als een asset in die categorie valt, zijn er regels op van toepassing waar (in Amerika) de SEC toezicht op houdt. Dat betekent onder anderen dat je ze niet zomaar mag verkopen, en dat is wel gebeurd, aldus de toezichthouder.

Als het aan de SEC ligt, wordt een permanent verbod opgelegd aan de uitgifte (en omloop) van de verkochte Kin-tokens, krijgt de organisatie een boete, en moeten klanten worden terugbetaald (met rente). Dat is nogal wat, aangezien er door KIK maar liefst 100 miljoen dollar aan de mega-ICO is verdiend.

‘Nooit winstgevend geweest’

De SEC beschrijft Kik als een bedrijf dat in de problemen zit. “Het is nooit winstgevend geweest”, lezen we in het rechtsdocument. De ICO zou een laatste strohalm zijn geweest om het bedrijf nieuw leven in te blazen. Wat de SEC betreft sta je dan alvast met 1-0 achter.

Hoewel Kik zelf stelt dat de uitgegeven tokens als valuta gezien moeten worden, heeft de SEC daar z’n twijfels over. Volgens de toezichthouder heeft Kik geadverteerd met waardestijging van het token, en dat Kik voor toename zou zorgen van de vraag ernaar. Sterker nog, Kik zou hebben gesteld dat het “zowel voor Kik als vroege investeerders een kans is om een heleboel geld te verdienen”.

Juridisch gevecht

Kik is al langer in gevecht met de SEC. Althans, dat is hoe ze het zelf brengen. Onlangs lanceerde het bedrijf een crowdfunding-campagne om geld op te halen voor de verdediging tegen de toezichthouder. Kik zou al 5 miljoen dollar hebben gespendeerd aan lobby- en papierwerk, en heeft meer geld nodig om de race te volbrengen.

Het zou Kik erom gaan de cryptowereld te verdedigen. Volgens hen is het een kwalijke zaak dat de SEC achter de schermen regelingen treft met bedrijven. Bovendien zou de toezichthouder innovatie in de weg zitten.

Mocht het daadwerkelijk tot een rechtzaak komen, zal hoogstwaarschijnlijk boven water komen in hoeverre de aantijgingen van de SEC op waarheid berusten. Mogelijk komt er dan ook meer (achtergrond)informatie naar buiten over Kin’s inzamelingsactie. Wil je meer over de zaak horen vanuit het perspectief van Kik? De CEO was recent te gast bij de podcast van Anthony Pompliano:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.