Grootste order ooit? Klant Dadiani Syndicate wil 25% van alle bitcoins kopen

Het lijkt erop dat de grootste Bitcoin-order ooit is geplaatst. Een klant van Dadiani Syndicate, tussenpersoon voor rijke cliënten, stelt 25% van alle bitcoins in omloop op te willen kopen. Hoe zit dit? En welk effect zou dat hebben op de markt?

Bitcoin

Grootste order ooit? Klant Dadiani Syndicate wil 25% van alle bitcoins kopen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dadiani Syndicate

“We hebben geen nieuwe universele valuta gezien sinds goud en zilver. Een decentrale economie maakt handel zonder grenzen mogelijk, iets wat tot dusver niet (eenvoudig) mogelijk was. Mensen zijn eraan gewend geraakt dat een kleine groep beslist wat wel en niet mag... cryptovaluta vereisen een andere manier van denken”, aldus Eleesa Dadiani, eigenaar van een ‘fine art gallery’ in Londen en van Dadiani Syndicate.

De kunstgalerij was één van de eerste galerijen ter wereld waar betaald kon worden met cryptovaluta. Vanuit de interactie met ’s werelds rijken is Dadiani Syndicate ontstaan. Dadiani beschrijft het syndicaat als ‘crypto-economische marktplaats’ waar luxeproducten en andere financiële assets gekocht kunnen worden met cryptovaluta.

Over Eleesa zelf is weinig bekend in de cryptowereld. Niet gek, want haar positie is primair achter de schermen. En met Bitcoin-orders vanaf 10.000 BTC zal ze ook niet op publieke markten te zien zijn. Begin 2018 was Eleesa te zien bij BBC’s Panorama:

Over haar familienaam wil Eleesa weinig kwijt. De familie Dadiani is een oud-adelijk geslacht uit Georgië en kent in meerdere opzichten een rijke geschiedenis. In gesprek met Spectator Life weigert ze in te gaan op de vraag of haar vader een Oost-Europese oligarch was. “Ik zorg voor mijn eigen inkomen”, vertelt ze.

Grootste order ooit?

Dadiani stelt dat een van haar klanten 25% van alle bitcoins in omloop wil opkopen. Er zijn op dit moment circa 17 miljoen bitcoins in omloop. Daarvan zouden er dus 4,5 miljoen naar de klant moeten verhuizen. Tegen de huidige marktprijs zou dat al een ruime 38 miljard dollar kosten. Voor de overwegend Russische en Chinese klanten in het portfolio van Dadiani kennelijk een haalbare kaart?

Aangezien miljoenen bitcoins al meer dan een jaar niet bewogen hebben, is het überhaupt de vraag of dit aantal nog uit de markt te halen is. Volgens Dadiani heeft haar bedrijf de opdracht gekregen om “de markt af te speuren en zo dicht mogelijk bij de 25% te komen als mogelijk”.

Zou deze order echt geplaatst zijn? Het is in ieder geval niet te controleren. Op vragen per e-mail hebben we (nog) geen antwoord gehad. Omdat het ‘track record’ van Dadiani legitiem lijkt te zijn, hebben we toch besloten het opvallende verhaal te plaatsen.

‘Cornering the market’

Het opkopen van een groot deel van beschikbare assets wordt in de financiële wereld soms beschreven met de term ‘cornering the market’. Het doel kan simpelweg zijn om het grootste marktaandeel te hebben. Maar het kunnen beïnvloeden van de onderliggende markt is niet uitgesloten.

Satoshi Nakamoto zelf ging in 2010 in op dit thema: “Wat je beschrijft, wordt ‘cornering the market’ genoemd. Als iemand het gehele aanbod van een schaars asset probeert op te kopen, wordt de prijs hoger naarmate meer gekocht wordt. Op een bepaald punt wordt het simpelweg te duur om nog meer te kopen.”

Een bekend voorbeeld draait om de Hunt-broers, die zichzelf een faillissement in kochten in een poging de zilvermarkt op te kopen. Dankzij hun koopzucht steeg de prijs van zilver meer dan 350%, om vervolgens weer in te storten tot onder de prijs van voor hun campagne. Tegenwoordig wordt die dag ‘Silver Thursday’ genoemd.

Is hiermee de basis gelegd voor een ‘Bitcoin Thursday’? Twijfelachtig, maar we gaan het zien. In ieder geval zou het holders van Bitcoin geen windeieren leggen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.