ABN AMRO en BUX werken samen aan blockchain-app STOCKS

Binnenkort lanceert fintechbedrijf Bux een nieuwe app: STOCKS. Het doel is om handel in Europese en Amerikaanse aandelen toegankelijk te maken. Geld van klanten wordt beheerd door ABN AMRO in zogeheten ‘blockchain accounts’.

Adoptie

ABN AMRO en BUX werken samen aan blockchain-app STOCKS
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Na “maanden van voorbereiding” hebben zowel BUX als ABN AMRO naar buiten gebracht dat de bedrijven de handen ineen slaan. De samenwerking is technologisch van aard. Volgens ABN wordt “de technologie van de bank gekoppeld aan beleggingsapp STOCKS”.

Banking as a Service (BaaS)

BUX staat bekend als ‘hip beleggen vanuit je broekzak’. Het is een smartphone applicatie waarmee je kunt handelen op beurzen wereldwijd. Ook de handel in cryptovaluta is mogelijk.

Binnenkort lanceert BUX een nieuwe applicatie: STOCKS. Daarmee kunnen Europeanen aandelen (ver)kopen zonder commissie over hun order te betalen. Een belangrijk element van de oplossing is de manier waarop geld van gebruikers wordt bewaard.

Iedere gebruiker krijgt een eigen bankrekening. Een ‘blockchain-bankrekening’, volgens BUX en ABN. STOCKS maakt gebruik van een alternatief voor derdengeldrekeningen, ontwikkeld door AACB — ABN AMRO Clearing Bank. “In essentie betekent dit dat BUX als bank kan opereren”, lezen we in het persbericht van BUX.

Blockchain?

Je bent wellicht voor het eerst in aanraking gekomen met de term ‘blockchain’ in de context van Bitcoin. Een groot verschil met Bitcoin is dat dit ecosysteem niet open en decentraal is. De technologie wordt enkel ingezet omdat het (kennelijk) vanuit technisch perspectief waarde toevoegt. 

Het BaaS-systeem is “een systeem dat gebruikmaakt van een besloten blockchain”, vertelt een woordvoerder van BUX. De transacties worden verwerkt door een “aantal private nodes”. “Aan bankrekeningen wordt simpelweg met een unieke reeks tekens gerefereerd. Alles daaromheen wordt geadministreerd op deze blockchain”, vult de woordvoerder aan.

Het voordeel voor BUX (en ABN) is dat het BaaS-platform het gebruik van zogeheten escrow-rekeningen overbodig maakt. Dat is een (vaak geblokkeerde) bankrekening die wordt beheerd door een neutrale en financieel betrouwbare derde partij. Door iedere gebruiker een eigen blockchain-bankrekening te geven, kan die partij er (procesmatig) tussenuit worden gehaald.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.