Telegram onthult testversie van Telegram Open Network (TON)

Dat Telegram werkt aan een eigen blockchainnetwerk (en token) is al even bekend. Onlangs is er meer informatie over het geheimzinnige project online verschenen. Wat blijkt: het testnet van Telegram Open Network (TON) staat online.

Bedrijfsleven

Telegram onthult testversie van Telegram Open Network (TON)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De laatste keer dat we schreven over Telegram’s TON was begin februari. Er dook een voortgangsupdate (gericht aan investeerders) op. De status toentertijd: TON is bijna klaar, en het testnet komt in maart. Die planning bleek iets te optimistisch.

Volgens The Block is er recent nog een update verzonden aan investeerders. Althans, helemaal zeker weten we dat niet, want er wordt niet naar een bron verwezen. De stelling is dat TON in kwartaal drie van dit jaar gelanceerd wordt, maar we kunnen dat niet op juistheid controleren.

Testnet online

Je merkt het al: alles rondom TON is met geheimzinnigheid omhuld. Totdat deze week informatie naar buiten kwam via ontwikkelaars die bezig zijn met het bouwen van toepassingen op het ecosysteem van Telegram. Daarin wordt verwezen naar deze pagina op ton.org. Daar vinden we documentatie, vier whitepapers, en een ‘lite client’ waarmee verbonden kan worden met Telegram’s blockchainnetwerk.

BUTTON Wallet is een voorbeeld van een toepassing die inhaakt op TON. Zondag publiceerde BUTTON een blogpost waarin verteld wordt over eigenschappen van TON en het testnetwerk dat is gelanceerd.

“We hebben TON’s lite client gestart en een smart contract op het netwerk uitgerold. De manier waarop je nu moet ontwikkelen is wat onvriendelijk. De lite client is geschreven in C++ en lijkt perfect”, schrijft BUTTON. In het vervolg wordt een compliment uitgedeeld: “het TON-team is erg goed in het schrijven van code”.

Whitepapers

Er zijn vier whitepapers online gezet:

  1. ton.pdf: de algemene whitepaper over Telegram Open Network. Hiervan is een oude versie eerder online gezet (of uitgelekt).
  2. tvm.pdf: een whitepaper waarin de virtuele machine (hierin draaien smart contracts) van TON beschreven wordt.
  3. tblkch.pdf: een whitepaper waarin TON’s blockchain beschreven wordt.
  4. fiftbase.pdf: een whitepaper over de programmeertaal voor smart contracts die is ontworpen door Telegram.

Een aantal ontwikkelaars met interesse in Telegram’s blockchain werken samen onder de noemer ‘TON Research’. In deze GitHub-repository documenteren ze hun bevindingen.  Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je Gram’s (de tokens) verkrijgt om mee te werken. Als je de wereld van TON wil betreden, is dat een mooi startpunt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.