De motor van de bullmarkt: grote beleggers verzamelden recordaantal Bitcoin

Waarom is de waarde van Bitcoin de afgelopen maanden zo gestegen? Een verhaallijn is dat ‘het slimme geld’ grote aantallen BTC heeft verzameld. Dat scenario is nu cijfermatig onderbouwd: grote beleggers accumuleerden een recordaantal Bitcoins.

MarktBitcoin

De motor van de bullmarkt: grote beleggers verzamelden recordaantal Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Analysebedrijf Diar heeft de Bitcoin-markt onder de loep gelegd, met de nadruk op de periode van augustus 2018 tot en met mei 2019. Augustus 2018 was de laatste maand waarin Bitcoin op het huidige prijsniveau zat.

Sindsdien is er (cijfermatig) veel gebeurd. Het aantal adressen met een waarde van tussen de 1.000 en 10.000 BTC is flink gestegen. In minder dan negen maanden tijd is er 450.000 BTC verzameld.

Accumulatiefase

De bevindingen van Diar resoneren met het rapport dat onlangs door Adamant Capital (AC) is vrijgegeven. Daarin wordt expliciet gesteld dat Bitcoin zich in de laatste fase van de bearmarkt bevindt — de accumulatiefase.

Diar heeft alle Bitcoin-adressen verdeeld over drie categorieën: ‘retail size’ (0,01-100 BTC), ‘firm size’ (100 - 10.000 BTC), en ‘exchange size’ (10.000 - 100.000 BTC). Van alle adressen binnen een categorie is de totale waarde berekend. Vervolgens is de waarde nu (mei 2019) vergeleken met de waarde in augustus 2018. Daaruit volgt per categorie een verschil, en de volgende grafiek geeft die verschillen weer.

Zo is te zien dat alle ‘retail size’-adressen nu 167.300 BTC méér waard zijn dan een kleine 9 maanden geleden. Dat op zichzelf is al een indrukwekkend cijfer, maar het ‘grote geld’ doet er nog een schep bovenop. Op grote adressen (tussen de 1.000 en 10.000 BTC) staat nu 450.200 BTC meer dan in augustus 2018. Dat vertegenwoordigt op dit moment een waarde van een kleine 4 miljard dollar.

Het lijkt erop dat het grootste deel van de geaccumuleerde bitcoins uit (cold) wallets van exchanges is gekomen. Daar zijn grote dalingen zichtbaar. 

De bodem gekocht?

Volgens Diar is het aantal bitcoins op firm size-adressen vanaf december 2018 flink gestegen. Niet toevallig is in die maand de (voorlopige) bodem neergezet. Bitcoin was toen rond de $3.200 waard. Volgens Diar heeft het ‘slimme geld’ dus de bodem gekocht.

In totaal zijn al die adressen samen $6 miljard meer waard dan de vorige keer dat Bitcoin de huidige prijs had. Daarbij vermeldt Diar dat het “niet om oude adressen of permanent verloren BTC gaat”. De meeste ervan “zijn actief en in de afgelopen drie maanden gebruikt”.

Ook onderzoeksbureau Delphi Digital kwam recent met een rapport over de Bitcoin-markt. Zij bevestigen berichten van anderen: Bitcoin heeft de bodem bereikt, en bevindt zich in de accumulatiefase. Dit zijn de hoofdpunten uit het onderzoeksrapport.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.