Bitcoin kopen met geleend geld, Binance komt met ‘margin trading’

Binnenkort krijgt Binance er een nieuwe feature bij: ‘margin trading’. Je handelt dan met geleend geld. Maar waarom zou je dat doen? Wat zijn de risico’s ervan? En is dit een ontwikkeling waar de markt op zit te wachten?

ExchangeBinance

Bitcoin kopen met geleend geld, Binance komt met ‘margin trading’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is bijna drie weken geleden dat Binance bevestigde dat margin trading er aan zit te komen. Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance, onthulde het in een "ask me anything" (AMA) die verder grotendeels draaide om de recente Binance-hack.

De nieuwe feature kwam pas groter in het nieuws na een suggestieve tweet over het uiterlijk van de interface van Binance. Er wordt gevraagd welk kleurenschema men mooier vindt. Het blijkt een uitgekiende manier te zijn om de laten zien dat ‘Margin’ een plek heeft gekregen op de exchange.

Beleggen met geleend geld

Je vraagt je wellicht af wat ‘margin trading’ precies is. Je komt deze term ook weleens tegen als ‘leveraged trading’. De kern ervan is dat je geld leent om te handelen, zodat je met een kleine inleg een grote positie kunt innemen. Je betaalt wel rente over het geleende bedrag, waardoor dit bij uitstek geschikt is voor handelen op korte termijn.

Het werkt alsvolgt. Als je een positie opent, kies je welk bedrag je zelf inlegt (de margin) en (dus) welk bedrag je leent van de exchange. Als je verwacht dat de koers gaat stijgen, open je een 'long'. Verwacht je een daling, dan open je een 'short'. 

Stel je het volgende scenario voor. De koers van Bitcoin staat op $10.000 en je verwacht dat die gaat stijgen. Je hebt 0,1 BTC beschikbaar hebt om mee te handelen. Je kunt dan een 'long-positie' innemen van 1 BTC. Je leent dan dus 0,9 BTC en zet je eigen 0,1 BTC in als margin. 

Zou de koers van Bitcoin nu stijgen naar $11.000 dan verdien je $1000. Als je alleen met je 0,1 BTC zonder de geleende 0,9 BTC had gehandeld, dan was je winst maar $100 geweest. We noemen het daarom ook wel een hefboom van 10x of 10:1. 

Bij een short werkt het andersom. Je verdient dan als de koers daalt.

Grotere risico’s

Je denkt wellicht: mooi, dat is makkelijk geld verdienen. Maar niets is minder waar. De hefboom vergroot niet alleen de winst — je gaat ook sneller het schip in.

Het geld dat je inlegt is je initiële margin. Als je aankoop in waarde daalt, boet je in op die marge. Net zolang totdat je marge op is. In dat geval wordt je positie geliquideerd en ben je al je geld kwijt.

Stel Bitcoin is $10.000 waard, en je legt 0,01 BTC in met een hefboom van 100:1 (100x). Je positie is $10.000 waard, je hebt zelf $100 ingelegd, en je hebt $9.900 bijgeleend om je positie mee aan te vullen. Daalt de koers van Bitcoin met $100 ben je in één keer je inleg kwijt. Omdat Bitcoin zeer volatiele periodes kent (stijging of daling van $1.000 in korte tijd is niet uitgesloten), is dit een zeer risicovolle positie.

Bescherm beginnende handelaars

Veel (beginnende) handelaars maken de fout om teveel risico te nemen. De kans op grote winst is kennelijk te aantrekkelijk. We roepen je daarom nadrukkelijk op om voorzichtig te zijn met deze manier van handelen - of eigenlijk: gokken. In een markt waar (opzichtige) manipulatie niet is uitgesloten, moet je zeer goed weten waar je mee bezig bent. Het beschermen van je portfolio is belangrijker dan de mogelijkheid veel winst te maken. Je kunt in één klap alles kwijt zijn.

Binance wordt gebruikt door een grote groep (beginnende) particuliere handelaars. De vraag of deze ontwikkeling een bijdrage is aan de cryptowereld is daarom terecht. Het is sterk afhankelijk van de manier waarop Binance deze feature geïmplementeerd heeft. Het zou mooi zijn als deze feature standaard niet beschikbaar is, en pas aangezet kan worden na het doorlopen van een duidelijke introductie. Hierover meer als er nieuwe feiten bekend zijn.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.