Liquidateur gehackte Cryptopia wil dat klanten hun crypto terugkrijgen

Cryptopia wordt geliquideerd en is nu bijna twee weken offline. Accountantskantoor Grant Thornton voert de liquidatie uit en stelt klanten gerust: ‘we willen dat iedereen z’n tokens terugkrijgt’. Dit is hoe de liquidateur het aanpakt.

ExchangeCryptopia

Liquidateur gehackte Cryptopia wil dat klanten hun crypto terugkrijgen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Woensdag 15 mei kwam naar buiten dat “besloten is dat overdracht aan liquidators het beste is voor klanten, medewerkers, en andere stakeholders”. De deuren van Cryptopia zijn gesloten, en alle gebruikers zijn buitengesloten van hun account.

Er is nog weinig bekend over de liquidatieprocedure. Cryptopia heeft een aantal veelgestelde vragen online gezet. Bijna alle antwoorden komen neer op ‘pas als het onderzoek is afgerond weten we meer’. Het lijkt erop dat het proces een aantal maanden gaat duren.

Behoud van data

Grant Thornton is de zogeheten liquidateur. Officieel is dat ‘de persoon die met de vereffening van een zaak belast is’. Eenvoudiger gezegd: het accountantskantoor is verantwoordelijk voor het verloop van de gehele procedure.

In een officiële update vertelt Grant Thornton dat het een verzoek heeft ingediend bij een New Yorkse faillissementsrechtbank om de data van Cryptopia te behouden. Dat betekent allereerst dat de Nieuw-Zeelandse liquidatie erkent moet worden in de Verenigde Staten. Vervolgens krijgt de webhoster de opdracht om de data van Cryptopia intact te laten.

Tokens terug naar klanten

Het achterliggende doel hiervan is het veiligstellen van gegevens over klanten. Denk aan de hoeveelheid tokens die iemand in bezit had, en zijn persoonlijke informatie. Want, zo zegt Grant Thornton: “Ons doel is om het portfolio van klanten te beschermen en behouden.”

Duidelijk is dat het voor Grant Thornton ook één van de eerste keren is dat het voor deze uitdaging heeft gestaan. “We winnen juridisch advies in over onze verantwoordelijkheden ten opzichte van alle verschillende bezittingen [van Cryptopia]”.

De update sluit af met een opmerking over de verwachte doorlooptijd. “We verwachten dat het veiligstellen van de gegevens en het terugsturen van tegoeden van rekeninghouders minimaal enkele maanden in beslag gaat nemen”, schrijft Grant Thornton. “We begrijpen dat deze vertraging frustrerend is voor rekeninghouders. Daarom proberen we de problemen zo snel als (redelijkerwijs) mogelijk op te lossen.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.