Grote banken investeren $50 miljoen in nieuwe ‘Utility Settlement Coin’ (USC)

Een aantal van ’s werelds grootste banken gaan samen $50 miljoen steken in de bouw van een nieuwe stablecoin. Zelf noemt de groep het een op blockchain gebaseerd systeem voor ‘digitaal cash’. Dit zijn de plannen.

Bedrijfsleven

Grote banken investeren $50 miljoen in nieuwe ‘Utility Settlement Coin’ (USC)
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Informatie over de plannen kwam naar buiten via Reuters. Het project staat bekend onder de naam ‘utility settlement coin’ (USC), en is voor het eerst beschreven in 2017. De initiatiefnemer is de Zwitserse bank UBS Group AG. Samen met fintechstartup Clearmatics werkt het aan het verbeteren van de efficiëntie van financiële markten.

Ongeveer 12 banken werken mee

Ongeveer een dozijn banken investeren mee in een nieuwe entiteit met de naam ‘Fnality’. Van daaruit wordt het project bestuurd. Volgens ingewijden zou het nieuwe systeem in de loop van 2020 gelanceerd kunnen worden.

Het is niet duidelijk welke banken precies meedoen aan de financieringsronde. Van een aantal banken is wel bekend dat ze (eerder) meegewerkt hebben aan het project, te weten UBS, Banco Santander, Bank of New York Mellon, State Street, Credit Suisse, Barclays, HSBC Holdings, en Deutsche Bank.

Stablecoin

Volgens Reuters hebben banken en financiële instellingen “miljoenen dollars geïnvesteerd in blockchainsystemen gericht op kostenreductie”, waaronder rondom “transactieverwerking en internationale betalingen”. Volgens de auteur zijn er “nog weinig projecten op grote schaal in gebruik genomen”.

Je zou verwachten dat Ripple genoemd wordt als nieuwe speler in de financiële sector, maar vermelding daarvan blijft achterwege. Wel wordt JPM Coin, het product van J.P. Morgan’s blockchainplatform, als gelijksoortig instrument genoemd.

Daarmee kunnen we de brug slaan naar de functie van USC. Het zou het “digitale equivalent zijn van door centrale banken uitgegeven valuta, zoals de euro of de dollar”. USC zou gedekt moeten zijn met bij centrale banken opgeslagen cash. “De digitale munt uitgeven zou daarom hetzelfde zijn als het cashgeld uitgeven waar het aan gekoppeld is”, aldus Reuters.

Zo lijkt er (nog) een nieuwe stablecoin in de maak.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.