Jaarlijks krijgen 100.000 vleesvarkens een op blockchain uitgegeven vleespaspoort

Het Nederlandse techbedrijf AgOS en Frievar (varkensketen) hebben een uitgebreide blockchain-pilot succesvol afgerond. Er worden nu jaarlijks ongeveer 100.000 vleesvarkens van het merk Frievar van een digitaal vleespaspoort voorzien. Zo werkt het.

Adoptie

Jaarlijks krijgen 100.000 vleesvarkens een op blockchain uitgegeven vleespaspoort
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Met behulp van blockchaintechnologie brengen AgOS en Frievar de complete varkensketen in beeld. Van de omstandigheden in de stal tot aan het voer dat de varkens eten. Het doel: hogere vlees- en levenskwaliteit én verbeterde voedselveiligheid.

Digitaal paspoort

In juli 2018 startte de bedrijven een pilotproject waar alle deelnemers aan de keten aan bijgedragen hebben. Het doel was om alle bestaande informatie in de keten te verenigen op één platform. Hierdoor ontstaat van ieder stuk vlees een digitaal paspoort waarin een schat aan informatie is terug te vinden.

Sidney Richards en Pieter Klapwijk, twee van de oprichters van AgOS, stelden toentertijd dat de blockchain de aangesloten partijen in staat stelt meer garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van het vlees.

Verbeterde efficiëntie

Ruim 9 maanden later blijkt de proef ruimschoots te zijn geslaagd. “Blockchain zorgt ervoor dat de diverse partijen in de varkensketen zo efficiënt mogelijk met elkaar samenwerken”, vertelt John Lorist, initiatiefnemer van Frievar. “Tot nu toe was dit nog niet het geval. De technologie biedt ook de best mogelijke borging.”

Een ander voordeel is dat de gegevens eenvoudig te controleren zijn, bijvoorbeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Blockchaintechnologie brengt deze momenten eenvoudig in beeld. Checks in het productieproces uitvoeren was nog nooit zo eenvoudig”, vult Lorist aan.

Transparante margeverdeling

Hoe de prijs van varkensvlees tot stand komt is al jaren onderwerp van discussie en kan voor frictie zorgen tussen varkenshouder en afnemer van het vlees. Lorist: “Varkenshouders die zeggen dat ze een kostprijs van €1,70 per kilo geslacht hebben, worden niet serieus genomen door de retail, terwijl de retail niet wordt vertrouwd als het gaat om het inzichtelijk maken van hun marge.”

De blockchainoplossing moet het mogelijk maken om garanties te geven aan deelnemende varkenshouders, onder anderen over de kostprijs en marge. “Zonder de blockchaintechnologie krijg je veel sneller discussie over de kostprijs in de verschillende schakels van de keten”, vertelt Lorist.

100.000 varkens met een vleespaspoort

Inmiddels is het aantal vleesvarkens met een vleespaspoort uitgebreid tot 100.000. Het aantal bedrijven dat levert aan Frievar is gegroeid tot 20. Bij de blockchain zijn ForFarmers, Topigs Norsvin, De Varkenspraktijk, MS Schippers en verschillende slachterijen betrokken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.