Helft Nederlandse IT-beslissers kan blockchain-technologie niet uitleggen

Bijna de helft van de (middel)grote Nederlandse bedrijven gaat aankomend jaar met blockchain aan de slag. Maar opvallend is dat IT-beslissers moeite hebben met het uitleggen wat de technologie inhoudt. Kijk mee naar de Nederlandse blockchainmarkt.

Bedrijfsleven

Helft Nederlandse IT-beslissers kan blockchain-technologie niet uitleggen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

IT-leverancier Topicus heeft onderzoek laten doen naar de staat van blockchain in de Nederlandse markt. Bijna 400 (mede)beslissers in de IT zijn ondervraagd, waarvan het grootste deel bij bedrijven werkt met meer dan 250 werknemers. De uitkomsten zijn interessant, en zijn in te zien in een gelikt trendrapport.

Investeren in blockchain

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven investeert aankomend jaar in blockchain. Bij ongeveer één op de drie financieel dienstverleners worden er blockchainprojecten ontwikkeld. Het merendeel daarvan zit in de verkenningsfase.

Ook bedrijven in de industriesector (50%), overheidsorganisaties (45%) en organisaties uit de gezondheidssector (30%) zijn actief bezig met blockchain, of gaan dit in de toekomst doen. Dit zijn de branches waarbinnen blockchain nu of in de nabije toekomst wordt toegepast:

Van de Nederlandse organisaties geeft 44% jaarlijks meer dan € 500.000 uit aan IT. In de meeste gevallen is dat bedrag de afgelopen jaren flink gegroeid. De investeringsbedragen van organisaties die aankomend jaar geld steken in blockchain, variëren van € 10.000 tot meer dan een ton. 1 op de 10 organisaties reserveert komend jaar meer dan € 100.000 voor de toepassing.

Kennisniveau te laag

Veel bedrijven onderzoeken de meerwaarde van blockchaintechnologie. Het is daarom niet opvallend dat veel toepassingen ervan zich nog in de context van pilots en experimenten bevinden. 38% van de IT-beslissers geeft aan dat blockchain een wezenlijke meerwaarde heeft voor hun organisatie ten opzichte van bestaande technologieën.

Het aantal IT-beslissers met begrip van de manier waarop blockchain werkt en in te zetten is schrikbarend laag. Slechts 12% (!) denkt de benodigde kennis op zak te hebben. Logischerwijs koopt ruim 2 op de 5 organisaties die kennis in bij bureaus of middels trainingen.

Daan Dijkhuizen, CEO van Topicus: “Inmiddels is de blockchain een gespreksonderwerp in de boardroom. Toch is de drempel naar concrete toepassingen vanwege het kennisgebrek nog hoog. Het is logisch dat je kennis in huis haalt; de technologie is ook complex.”

Bescherming tegen fraude en cybercrime

De meeste organisaties verwachten dankzij blockchain betere bescherming te bieden tegen fraude en cybercrime (22%). Die verwachting is gebaseerd op het idee dat blockchaintechnologie gegevensopslag op een decentrale manier mogelijk maakt. Er is geen centrale partij meer die als doelwit gezien kan worden. Cybercrime wordt overigens door de respondentent ook genoemd als grootste bedreiging voor de toekomst.

Dankzij blockchain verwachten IT-beslissers ook efficiënter te kunnen werken (21%). Een groot aantal administratieve processen, zoals een hypotheekaanvraag, de uitvoering van een uitkering of het overstappen van zorgverzekering, kost vaak veel tijd. “Door de gegevens in het blockchain-netwerk vast
te leggen en met de betrokken instanties te delen, kunnen deze gegevens direct inzichtelijk worden gemaakt en uitgewisseld”, lezen we in het rapport.

Dit zijn de thema’s die het meest genoemd worden als toepassingsgebied voor blockchain:

IT-uitdagingen

Op de vraag wat op dit moment de grootste IT-uitdagingen zijn voor Nederlandse organisaties, wordt het faciliteren van technologie het meest genoemd (26%). Wat dat precies betekent is onduidelijk, maar de strekking is dat het lastig is om ervoor te zorgen dat “alle medewerkers ermee kunnen werken”.

Ook het bijblijven met alle nieuwe technologie (20%), het koppelen van systemen en databases (13%) en het creëren van draagvlak voor nieuwe technologie onder andere medewerkers (13%) worden genoemd als grote uitdagingen.

Zelf de cijfers induiken? Lees verder in het rapport (PDF) of op deze themapagina van Topicus.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.