Bosch voegt met blockchain vertrouwen en veiligheid toe aan IoT-producten

Het Duitse Bosch, bekend van onder anderen huishoudelijke apparatuur, maakt in toenemende mate gebruik van blockchaintechnologie. Veiligheid en vertrouwen zijn de twee belangrijkste ingrediënten die het concern nodig heeft. Waarom?

Adoptie

Bosch voegt met blockchain vertrouwen en veiligheid toe aan IoT-producten
0%
De redactie
Door De redactie

Bosch vertelde over het gebruik van blockchaintechnologie tijdens Bosch ConnectedWorld in Berlijn. Dat is een jaarlijks terugkerend evenement voor klanten en partners.

Internet of Things

Bosch is sinds 2016 bezig met een transitie van klassiek industrieel bedrijf (zoals het bij veel Nederlanders bekend is) naar een bedrijf dat zich bezighoudt met nieuwe en innovatieve technologie, waaronder Internet of Things, kunstmatige intelligentie, en blockchaintechnologie.

Een kleine drie jaar geleden startte daartoe een wervingscampagne. Er werd gezocht naar maar liefst 15.000 nieuwe medewerkers, waarvan het merendeel ingezet moest worden voor de ontwikkeling van producten die verbonden zijn met het internet.

Slim laadsysteem

Volkmar Denner, de CEO van Bosch, gaf twee voorbeelden van hoe zijn bedrijf blockchain toepast. De eerste gaat over een slim laadsysteem voor elektrische auto’s.

Bosch heeft samen met de Duitse energieleverancier EnBW een prototype ontwikkeld. Het idee erachter is dat het makkelijker wordt om een laadstation te kiezen. Het onderliggende systeem gaat de klant helpen die keuze te maken, op basis van externe gegevens en opgegeven voorkeuren. De gehele transactie, van reservering tot betaling, wordt gefaciliteerd door het op blockchain gebaseerde systeem.

Auto’s die zelf betalen

Het tweede voorbeeld is het resultaat van een samenwerking tussen Bosch en branchegenoot Siemens. Ze werken samen aan een nieuw parkeerbeheersysteem. Auto’s gaan zelf communiceren met parkeerfaciliteiten in de omgeving. Ze kunnen zelfs onderhandelen over de beste prijs.

Bij het in- en uitrijden is van de bestuurder geen handeling meer nodig. De auto registreert zichzelf, checkt weer uit, en regelt de betaling. Een prototype van het blockchainsysteem is in werking op de onderzoekscampussen van Bosch en Siemens.

Het streven van Bosch is dat alle elektronische producten in 2020 verbonden zijn met het internet. Op dit moment is 60% van het assortiment ‘connected’. Bosch teld wereldwijd meer dan 400.000 medewerkers, en heeft een omzet van 78,5 miljard euro neergezet in 2018.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.