Atos zet blockchain in voor de ontwikkeling van digitale identiteiten

Het Franse IT-bedrijf Atos heeft een prijswinnend proof of concept ontwikkeld rondom de zogeheten ‘digitale identiteit’. Gebruikers houden de regie over hun data, en kunnen hun identiteit op een betrouwbare manier verifiëren. Zo werkt het.

Adoptie

Atos zet blockchain in voor de ontwikkeling van digitale identiteiten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Digitale identiteit

Digitale identiteiten worden steeds belangrijker. We gebruiken het bijvoorbeeld om bankzaken te regelen, producten te bestellen, contracten te ondertekenen, of om met elkaar te communiceren.

Op dit moment verifieer je je identiteit over verschillende manieren. Met een gebruikersnaam en wachtwoord, een scan van je vingerafdruk, of door in te loggen via DigiD.

De organisatie rondom digitale identiteiten is gebrekkig. Mensen laten hun gegevens op tientallen plekken achter. Die gegevens kunnen van elkaar verschillen. Wachtwoorden komen op straat te liggen, met diefstal en verkoop van gegevens tot gevolg. Je moet je keer op keer identificeren, en de methode waarop verschilt.

Er zijn verschillende bedrijven bezig met het zoeken naar een oplossing die de onderliggende problematiek wegneemt. Microsoft lanceerde recent bijvoorbeeld identiteitsbeheer op de Bitcoin-blockchain. Atos heeft er een eigen kijk op en ontwikkelde een proof of concept.

Regie over eigen data

Je identiteit wordt op dit moment vaak door een centrale partij of dienst beheerd. De data is eigendom van die partijen. De oplossing van Atos geeft gebruikers zelf de regie over hun gegevens. “Bij Self Sovereign Identity - zoals deze digitale identiteit wordt genoemd - wordt gebruikgemaakt van een decentrale infrastructuur”, schrijft Atos in een persbericht.

De oplossing van Atos won in april de tweede plaats in de categorie ‘Next Gen Digital Identity’ tijdens de Odyssey Hackathon. Atos deed mee aan een opdracht die ingebracht was door het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Beperkte kans op fraude

Eén van de randvoorwaarden van de opdracht was dat de oplossing moet voldoen aan de zogeheten eiDAS-stgandaarden. Dat staat voor ‘European Digital Identity Standard’. Houders van zo’n Europees erkende identiteit kunnen op den duur in heel Europa veilig gebruikmaken van digitale diensten.

“De app van Atos biedt gebruikers een digitale identiteit die volledig voldoet aan eiDAS-standaarden. Hierdoor kunnen zij op een veilige manier communiceren en transacties verrichten met organisaties. Doordat onze oplossing gebruikmaakt van blockchain-technologie wordt data versleuteld op basis van complexe cryptografie. De kans op cyberaanvallen en identiteitsfraude is hierdoor minimaal”, zegt Eduardo Leegwater, Digital Identity Expert van Atos.

Of het ook de bedoeling is van Atos dat bestaande diensten, zoals Twitter en Facebook, gebruik gaan maken van een dergelijke ‘eID’ is onbekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.