Amerikaanse ‘Copyright Office’ erkent Satoshi Nakamoto-claim van Craig Wright niet

Onlangs registreerde Craig S. Wright (CSW) copyright op de Bitcoin-whitepaper. In een persbericht claimt CSW zelf dat ‘een overheidsagentschap hem erkent als Satoshi Nakamoto’. Niet dus, vertelt de ‘Copyright Office’ luid en duidelijk.

RegelgevingBitcoin

Amerikaanse ‘Copyright Office’ erkent Satoshi Nakamoto-claim van Craig Wright niet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Begin deze week kwam naar buiten dat CSW zichzelf het auteursrecht op de Bitcoin-whitepaper heeft toebedeeld. En niet alleen dat, ook de eerste code die daaraan gerelateerd is. Het bericht heeft zich als een lopend vuurtje verspreid. Zodanig dat het Amerikaanse registratiekantoor zich geroepen voelt de brand te blussen.

Geen erkenning

In een persbericht wordt duidelijk aangegeven dat “het registratiekantoor geen onderzoek doet naar de waarheid van de statements die het ontvangt”. Met andere woorden: degene die copyright registreert is zelf verantwoordelijk voor wat hij zegt. Het registratiekantoor is verantwoordelijk voor de registratie, niet voor het controleren van wat er wordt gezegd.

“Het is mogelijk dat er meerdere en tegengestelde claims bij ons worden geregistreerd”, lezen we in het persbericht. Voor het registratiekantoor is dat geen probleem — zij registreren enkel. Als de registranten het willen uitvechten, kunnen ze dat in de rechtbank doen. De ‘Copyright Office’ registreert simpelweg de uitkomst daar weer van.

“Als er werk wordt geregistreerd dat geschreven is onder een pseudoniem, onderzoekt het registratiekantoor niet of er een bewijsbare connectie is tussen degene die de registratie claimt en de gebruikte pseudoniem”, vervolgt het persbericht.

Stevige uitspraak

Het komt er (weer) op neer dat Wright gedaan heeft waar hij goed in is — met stevige uitspraken de aandacht vestigen op hem en waar hij voor staat: Bitcoin SV. Koerstechnisch heeft hem dat overigens geen windeieren gelegd. BSV steeg na het publiceren van het persbericht sterk in waarde. Inmiddels is daarvan weer een deel ingeleverd.

Richting heeft registratiekantoor heeft CSW kennelijk met droge ogen zijn bewering herhaald: ik ben Satoshi Nakamoto. Voor het claimen van een registratie is het voldoende geweest. Maar voor het bewijzen van zijn bewering geenszins.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.