Pleidooi van Bitfinex om New Yorkse aanklacht niet-ontvankelijk te verklaren

De strijd tussen Bitfinex en het OM van New York is nog in volle gang. Dinsdag poogden advocaten van de beklaagden alle aanklachten van tafel te vegen. En te midden van het proces komt Bitfinex met een nieuw initiatief. Op volle kracht vooruit?

Exchange

Pleidooi van Bitfinex om New Yorkse aanklacht niet-ontvankelijk te verklaren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Niet vatbaar voor berechting?

Dat is de vraag die de advocaten van iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex en Tether, concreet op tafel leggen. Ze stellen dat de aanklachten niet-ontvankelijk zijn, en denken daar goede argumenten voor te hebben. Het volledige verhaal is te vinden in deze drie hofdocumenten.

Allereerst wordt gesteld dat de bedrijven “niets te maken hebben met New Yorkse investeerders”. Er zou geen enkele interactie zijn met inwoners van New York. Geen advertenties, geen gebruikers, en geen andere zaken, aldus advocaten Jason Weinstein en David Miller.

Het verhaal vervolgt met een verwijt aan het OM. “Er is op geen enkele manier aangetoond dat de bedrijven een ‘slachtoffer’ hebben veroorzaakt in NewYork”, aldus de advocaten. Daarnaast wordt in de aanklacht gerefereerd aan een New Yorkse wet — de Martin Act. Die heeft betrekking op securities en commodities, twee assetcategorieën waar Tether niet in valt volgens de advocaten.

Op basis van deze redeneerlijn wordt de rechter gevraagd om de eerder genomen beslissing in de ijskast te zetten.

Tether investeert in Bitcoin?

In een andere verhoor heeft Miller verteld dat Tether een “deel van haar reserves in bitcoin gestoken heeft”. Dat zou om een “kleine hoeveelheid” gaan. De opmerking van Miller was merkwaardig, omdat Tether tot voor kort stelde dat USDT 1-op-1 gedekt zou zijn met Amerikaanse dollars (dat statement is in februari dit jaar veranderd).

Zelfs rechter Cohen was enigszins verrast. “Tether kwam op me over als een soort ‘kalmte in de storm’ van de handel in cryptovaluta”, vertelt hij Miller. “Maar als Tether gedekt is door Bitcoin, hoe gaat dat dan nog op?”

Een verklaring is dat Miller simpelweg onbedoeld de indruk heeft gegeven dat het om een (te) grote hoeveelheid bitcoins zou gaan. De “kleine hoeveelheid” zou weleens heel klein kunnen zijn. Op dit moment is bekend dat er 0,075 BTC bij Tether in bezit is, simpelweg om transacties met het Omni-protocol te kunnen betalen. Het is onbekend of Tether op andere adressen bitcoins bewaard.

Initial Exchange Offerings

Te midden van al deze onzekerheden gaat het bestuur van Bitfinex verder met ondernemen, mogelijk gevoed door het vertrouwen dat de recent opgehaalde $1 miljard geeft. In een persbericht is het nieuwe IEO-platform van Bitfinex en Ethfinex onthuld: Tokinex.

Met deze stap volgt Bitfinex andere exchanges, zoals OKEx, KuCoin, en Binance. Dachten we vorig jaar nog dat STO’s de hype van 2019 zouden zijn, lijkt die discutabele eer naar de IEO te gaan. Een trend die overigens niet aan toezichthouders voorbij gaat. Gaat Bitfinex zo op volle kracht vooruit naar de volgende juridische redetwist?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.