SEC stelt beslissing Bitcoin ETF VanEck / SolidX voor tweede keer uit

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) opnieuw haar beslissing over een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) uitgesteld. Dit keer was de aanvraag van VanEck en SolidX het leidend voorwerp. Hoe nu verder?

RegelgevingBitcoin

SEC stelt beslissing Bitcoin ETF VanEck / SolidX voor tweede keer uit
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wanneer is de tijd rijp?

Nu in ieder geval nog niet. Maandagavond kwam het hoge woord eruit (PDF): ook de aanvraag van VanEck en SolidX gaat nog even de koelkast in. In het SEC-document staat wat we al vaker hebben gelezen: ‘er is meer tijd nodig, en we weten nog niet of we tot goed- of afkeuring over gaan’.

Het publiek wordt nogmaals opgeroepen om commentaar te geven op de aanvraag. Daar is een periode van drie weken voor ingepland. Voor weerleggingen daarop is logischerwijs een langere periode (van vijf weken) beschikbaar.

Op 19 augustus valt de volgende deadline. Op of voor die datum moet de SEC zich nogmaals laten horen. De verwachting is dat ook dan gebruikgemaakt wordt van uitstel, zij het voor de laatste keer. Op of voor 18 oktober moet een definitief oordeel zijn gegeven.

Onverwachte spanning

De afgelopen twee tot drie dagen is er veel over VanEck’s ETF-aanvraag gesproken. Kennelijk werd er met spanning naar dit moment uitgekeken. Dat hadden we niet verwacht. Tot dusver leek het sentiment dat de Bitcoin-markt prima kan zonder ETF, en dat de beslissing daarom niet zo belangrijk is. De vork blijkt anders in de steel te zitten.

Maar waarom eigenlijk? Het is zo dat een goedgekeurde ETF impact heeft op de markt, maar de vraag is hoe groot die impact is. In ieder geval staat vast dat Bitcoin ook functioneert zónder en dat het voor de prijsontwikkeling geen vereiste is.

Daarnaast is het onlogisch om goedkeuring te verwachten. “Deadlines zijn onbelangrijk”, vertelde Gabor Gurbacs, VanEck-directeur. Ook ‘cryptomom’ Hester Peirce is duidelijk: “het is me nog niet gelukt mijn collega’s te overtuigen”. Alles wijst erop dat de tijd voor de SEC nog niet rijp is: er mist begrip van de onderliggende markten, en er zijn drempels die weggenomen moeten worden.

Wat dat laatste betreft zijn voorbeelden genoeg te noemen. Zo noemde Bob Pisani, de host van CNBC’s ETF Edge twee grote bezwaren: de veiligheid van bewaardiensten, en dat de prijs van bitcoin grotendeels totstandkomt op buitenlandse markten. In beoordelingsdocumenten van de SEC is daar nog een handvol argumenten aan toe te voegen.

Jan van Eck, de CEO van VanEck, stelt daarover: “We denken wel dat we hele solide antwoorden hebben op de genoemde bezwaren. Maar dat moeten we duidelijk demonstreren, en we moeten de betrokken wetgevers ervan overtuigen.”

Lang verhaal kort: de kans is groot dat er uiteindelijk een op cryptovaluta gebaseerde ETF wordt goedgekeurd. Maar hoe lang dat nog gaat duren is onbekend. Peirce hoopt dat er over een jaar “iets concreets vanuit de SEC is genoemd”. Ze denkt in jaren, en dat is waarschijnlijk de juiste mindset.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.