Einde luxe leven: 33-jarige Nederlander opgepakt voor oplichting ‘met bitcoin’

Een 33-jarige man uit Apeldoorn is door de FIOD gearresteerd op verdenking van oplichting en witwassen. De miljoenen die hij onrechtmatig verkreeg werden uitgegeven aan auto’s, motoren, reizen, en gokken. Wat dit te maken heeft met Bitcoin?

VeiligheidBitcoin

Einde luxe leven: 33-jarige Nederlander opgepakt voor oplichting ‘met bitcoin’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De Apeldoorner was eigenaar van twee BV’s. Van daaruit werd een ‘mining farm’ beheerd. Doorgaans verwijst dat naar een bedrijf dat met een grote hoeveelheid miners (dus geoptimaliseerd op schaalgrootte) winst poogt te maken door cryptovaluta te creëren. Dat is lastig, omdat het veel kosten met zich meebrengt, waaronder de aanschaf van apparatuur, de afschrijving daarvan, en het verbruik van elektriciteit.

Investeerders opgelicht

De man vroeg externen te investeren in mining-apparatuur. Hij stelde daar een indrukwekkend rendement tegenover: de investeerders zouden zo’n 0,3 bitcoin per maand (~€ 2000 per maand) terugkrijgen. Door ongeveer 100 investeerders werd in totaal meer dan 2 miljoen ingelegd, aldus de FIOD.

Maar je raadt het al. Uitbetaling van het rendement bleef uit. Toen de investeerders hun computer bij navraag niet terugkregen, werd aangifte gedaan. 

Luxe leven

Wat blijkt nu: er is nooit een bitcoin aan te pas gekomen. Al het geld lijkt linea recta besteed te zijn aan luxe uitgaven zoals auto’s, motoren, reizen en gokken. De FIOD en politie hebben op 21 november 2018 een woning en bedrijfspand doorzocht. Daarbij zijn diverse artikelen in beslag genomen, waaronder tassen, schoenen, en een crossmotor.

De verdachte had tegenover klagende klanten altijd een smoes paraat. Een oogoperatie in het buitenland wordt genoemd. Maar ook vertragingen bij Chinese leveranciers, of persoonlijke tegenslagen. “Hij beloofde vervolgens telkens de machines alsnog af te leveren, maar ook dat gebeurde niet”, vertelt advocaat Marco Kalmijn namens gedupeerden in een interview met De Telegraaf.

Ongrijpbaar?

In datzelfde interview lezen we dat de verdachte “ongrijpbaar leek voor justitie”. “Goed dat hij is aangehouden en dat hij gestopt wordt in z’n oplichtingspraktijken. Ondanks drie faillissementen leefde de man op grote voet en reed hij rond in luxe auto’s”, vertelt Kalmijn.

Het is te hopen dat gedupeerden iets van hun geld terug gaan zien. Wanneer het proces tegen de Apeldoorner van start gaat, is nog onbekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.