ABN AMRO en ING lanceren Forcefield, blockchain voor internationale handel

Een aantal grote internationale bedrijven, waaronder ABN AMRO, ING Bank, en Accenture, werken aan een blockchainplatform gericht op handelsvoorraden. Volgens de bedrijven is blockchain niet eerder op deze manier ingezet.

Bedrijfsleven

ABN AMRO en ING lanceren Forcefield, blockchain voor internationale handel
0%
De redactie
Door De redactie

Grondstofvoorraden

Naast ABN AMRO tekenden Accenture, Anglo American, CMST International, Hartree Partners, ING Bank, Macquarie, Mercuria en OCBC Bank een intentieverklaring voor de oprichting van Forcefield.

Forcefield moet realtime inzicht gaan bieden in handelsvoorraden wereldwijd. Daarbij worden sensoren en chips ingezet die draadloze communicatie over korte afstanden mogelijk maken — zogeheten ‘near field communication’ (NFC). Het blockchainplatform kan zo met de fysieke handelsvoorraden communiceren. Het is een voorbeeld van Internet of Things (IoT) in de praktijk.

Erachter zit het daadwerkelijke doel. De voorraden, denk aan grote partijen graan of ijzererts, dienen vaak als onderpand voor een lening. Omdat de grondstoffen beter bewaakt en gemonitord worden, gaan de kosten omlaag.

Volledige keten

Mooi aan het initiatief is dat de gehele keten meewerkt aan de totstandkoming ervan. “De volledige supply chain is vertegenwoordigd in het ontwerp van het product”, vertelt Mark Bradly, vertegenwoordiger van alle betrokken partijen.

De verzamelde informatie is voor alle deenemende partijen direct in tezien via het platform. De NFC-chips geven allerlei gegevens door, zoals de aankomst van producten bij tussentijdse stops, of het aantal zakken graan dat open is gegaan.

Forcefield is de afgelopen 12 maanden in ontwikkeling geweest. In die periode is een proof of concept gehouden, met Accenture als techleverancier. Daarna is Forcefield als opzichzelfstaand bedrijf opgericht, met als primaire doel om het platform uit te rollen en faciliteren.

In eerste instantie richt Forcefield zich op metaalvoorraden. Daarna wordt het gebruik ervan uitgebreid naar andere goederen. De bedoeling is dat een scala aan bedrijven en marktdeelnemers gebruik gaan maken van het platform. Forcefield is daarom neergezet als ‘open platform’ — toegankelijk voor iedereen.

Blockchain en logistiek

De logostieke industrie lijkt bij uitstek geschikt voor de inzet van blockchain. In ieder geval wordt er volop mee geëxperimenteerd. Zo zetten leiders uit de logistieke industrie, ’s werelds grootste havens, blockchain startups, handelaars, en overheden op initiatief van het World Economic Forum (WEF) de schouders onder de uitrol van blockchaintechnologie voor supply chains.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.