Dit is waarom het Amerikaanse congreslid Brad Sherman cryptovaluta wil verbieden

Onlangs zette Brad Sherman, lid van het Amerikaanse Congres, opnieuw de aanval in op cryptovaluta. Ze moeten wat Sherman betreft verbannen worden uit de VS. Maar waarom? Wat ziet Sherman in cryptovaluta dat in de kiem gesmoord moet worden?

Regelgeving

Dit is waarom het Amerikaanse congreslid Brad Sherman cryptovaluta wil verbieden
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Sherman plaatste zijn opmerkingen tijdens een vergadering van het comité dat zich buigt over financiële diensten en de banksector. In de hieropvolgende video kan je Sherman’s toespraak bekijken:

Ongerust over de positie van de dollar

Wat Sherman onder anderen stelt, is dat zogeheten ‘crypto-evangelisten’ verkondigen dat ze graag het huidige fiatsysteem vervangen zien. Wat Sherman betreft is dat onacceptabel.

“Heel veel van onze internationale macht is gekoppeld aan de positie van de dollar”, vertelt Sherman. “Het is dé standaard in het internationale financiële systeem. De afhandeling van betalingsverkeer via de New York Fed is kritiek voor grote (olie)transacties.”

Dat is nogal wat. Kennelijk ziet hij in cryptovaluta (waarschijnlijk vertegenwoordigd door Bitcoin) een realistische concurrent van de dollar op het wereldtoneel. In zekere zin legitimeert dat de rol die cryptovaluta (beogen te) vervullen.

Sherman gaat verder: “Het doel van virtuele munten – en het voordeel dat ze hebben boven soeverein geld – is enkel en alleen om de Verenigde Staten en de rechtsstaat te ondermijnen.”

Het mag duidelijk zijn dat Sherman hier niet de kern van cryptovaluta te pakken heeft, maar hij heeft wel een punt. Zouden cryptovaluta in gebruik toenemen, is het mogelijk dat de positie van de dollar verzwakt. De gevestigde orde zal zich dan moeten aanpassen.

Overigens zijn er hele andere (en sterkere) krachten van invloed op de positie van de VS op het wereldtoneel, maar die laten wij (en Sherman) voor het gemak achterwege.

Ongerust over gebruik door criminelen

De democraat doet ook een boekje over de rol van cryptovaluta in de wereld van criminelen en terroristen. Zo spreekt hij over de fundamentalistische groep Hamas: “de website van de Hamas biedt duidelijke instructies over de manier waarop je de organisatie kunt steunen met cryptovaluta”.

Het zal geen verrassing zijn: net als fiatgeld, wordt ook crypto gebruikt voor malafide doeleinden. In april kwam overigens een Amerikaanse denktank tot de conclusie dat “cryptovaluta ongeschikt zijn voor terroristische groeperingen”. Daarover is bij Sherman vermoedelijk geen memo aangekomen.

Sherman vult zijn pleidooi rondom criminaliteit af met krachttaal: “alleen criminelen hebben voordeel van het gebruik van cryptocurrencies ten opzichte van fiatvaluta”. Op basis van hetzelfde argument drukt hij Facebook’s cryptoplannen de kop in:

Nieuw versus oud

Wat we hier zien is een strijd tussen een nieuw en oud paradigma. Voormalig congreslid en presidentskandidaat Ron Paul ziet in Sherman een typisch politicus “die gedreven is door machtslust”. “Hij reageert typisch op alle problemen”, vertelt Paul. “Net als een paar jaar geleden, toen ze [het congres] besloten dat marijuanagebruik het belangrijkste probleem ter wereld is.”

Uiteindelijk kiest de markt, eventueel vertraagd door belemmerende factoren of regelgeving die poogt een veranderende maatschappij in te dammen. Dat kan betekenen dat cryptovaluta weer tot stof wederkeren, of de nachtmerrie van Sherman tot realiteit maken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.