Groei onder cryptofondsen ondanks moeilijke markt, rapport PwC

PwC en Elwood hebben de markt van cryptofondsen onder de loep gelegd. Wat blijkt: het kapitaal in beheer is ondanks moeilijke marktcondities gegroeid. Dit zijn de belangrijkste takeaways.

Markt

Groei onder cryptofondsen ondanks moeilijke markt, rapport PwC
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het onderzoek is gedaan door consultancybedrijf PwC en beleggingsmaatschappij Elwood. De resultaten ervan zijn op een aantrekkelijke manier samengevat in een nieuw rapport (PDF). In totaal zijn 100 ‘crypto hedge funds’ onder het vergrootglas gelegd.

Aantal cryptofondsen toegenomen, maar overschat

Volgens de onderzoekers is het aantal cryptofondsen de afgelopen drie jaar “significant toegenomen”, in een periode dat “de asset class aan z’n volwassenwording begonnen is”.

Maar, zo stellen de onderzoekers, het aantal cryptofondsen is waarschijnlijk overschat. Zo worden er claims gedaan dat er meer dan 350 fondsen actief zouden zijn. Volgens het rapport is dat waarschijnlijk overdreven en het resultaat van een verkeerde onderzoeksmethode.

De schatting van PwC komt neer op een totaal van 150 actieve cryptofondsen, die samen ongeveer $1 miljard aan assets in beheer hebben. Dit is exclusief indexfondsen en durfkapitalisten (VC’s).

Kapitaal in beheer gegroeid

In de context van ‘assets under management’ (AUM) zien de onderzoekers een patroon dat lijkt op de traditionele markt van fondsen. Een aantal grote fondsen beheren een groot deel van het totale kapitaal, gevolgd door een veel groter aantal fondsen met een klein kapitaal.

Gemiddeld hadden de onderzochte fondsen $21,9 miljoen in beheer. Maar omdat dat getal sterk beïnvloed is door de grote fondsen, is ook gekeken naar de mediaan — het midden van de verdeling. Wat blijkt: die groeide het afgelopen jaar van $1,2 miljoen naar $4,3 miljoen. “De fondsen waren relatief succesvol in het ophalen van nieuw kapitaal”, aldus de onderzoekers.

Betere performance dan Bitcoin

Het jaar 2018 was een lastig cryptojaar. Bitcoin daalde zelf 72% in waarde. Des te opvallender is dat de fondsen het kapitaal in beheer konden laten groeien.

Het rendement van de cryptofondsen was beter dan die van Bitcoin, maar nog steeds niet om over naar huis te schrijven. De mediaan is -46%. Volgens de onderzoekers “een bevestiging van de extreme volatiliteit van de asset class”.

Tegelijkertijd geeft het een vertekend beeld. Er zijn grofweg drie soorten fondsen: fundamentele, discretionaire, en kwantitatieve. De laatste groep maakt gebruik van aanvullende strategieën, waaronder het innemen van shortposities. Het resultaat mag er zijn: een ROI van +8% in een periode dat Bitcoin met 72% daalde.

Op Amerika gericht

Het grootste deel van de fondsbeheerders werkt volgens de onderzoekers vanuit Amerika (64%). Op twee zien we de Kaaimaneilanden, en Singapore sluit de top 3 af.

Van de bedrijven zelf is het grootste deel op de Kaaimaneilanden gevestigd (55%). Op nummer 2 volgt de VS (17%), en op nummer drie zien we de Britse Maagdeneilanden (13%).

Het onderzoek heeft een Amerikaanse karakter. Cijfers van de Aziatische markt lijken te ontbreken. Of daarmee het verschil tussen de cijfers uit het onderzoeksrapport en die van Crypto Fund Research verklaard kunnen worden, is onduidelijk.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.