Amazon’s crypto-patent wakkert ongefundeerde Bitcoin-geruchten aan

De mogelijkheid dat Amazon de deuren open zet voor Bitcoin lijkt voor veel mensen een belangrijke mijlpaal te zijn. Onlangs is aan Amazon een patent toegekend waarin gesproken wordt over Proof-of-Work. Zegt dat iets over Amazon‘s cryptoplannen?

Bedrijfsleven

Amazon’s crypto-patent wakkert ongefundeerde Bitcoin-geruchten aan
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Verdediging tegen DoS-aanvallen

Amazon’s patent beschrijft voor de cryptowereld bekende termen, waaronder Proof-of-Work, en de op cryptografie gebaseerde ‘merkle tree’. De stap naar cryptovaluta of blockchain is dan snel gemaakt.

In werkelijkheid haalt Amazon een oud idee uit de kast. In 1992 is door Cynthia Dwork en Moni Naor voor het eerst gesproken over op Proof-of-Work gebaseerde systemen. Toentertijd had het nog niet die naam — die volgde in een rapport van Markus Jakobsson in 1999.

De meest bekende voor-Bitcoinse PoW-software is hashcash, een e-mail-tool waarmee men de strijd aan kon gaan tegen zogeheten DoS-aanvallen. In de context van de gedistribueerde versie daarvan, de DDoS, is Amazon van plan om PoW als verdediging in te zetten. Dat is waar het patent betrekking op heeft.

Cryptovaluta worden niet genoemd

Nergens in het patent worden termen als crypto, cryptocurrencies, of blockchain genoemd. Amazon is een grote speler op de markt van clouddiensten, en het omgaan met DDoS-aanvallen is een (duur) vak apart. Hoe en of dit patent daarin tot uiting komt, is nog onbekend.

Het is ook in die context dat Amazon wél de blockchainwereld raakt. Recent heeft Amazon z’n cloud-oplossing voor zogeheten managed blockchains publiekelijk beschikbaar gesteld. Zo maakt Amazon het eenvoudig(er) om schaalbare blockchainnetwerken te maken en beheren.

Dus, when Amazon Coin? Niemand die het weet — Amazon heeft zich er nog nooit over uitgelaten en er is tot dusver nog geen reden daarover te speculeren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.