​Gerechtelijk bevel tegen Bitfinex en Tether versoepeld

De New Yorkse rechtbank heeft Bitfinex en Tether de opdracht gegeven om meer openheid te geven over de discutabele geldstromen tussen de twee bedrijven. Tegelijkertijd worden eerder genomen maatregelen versoepeld. Een update.

Exchange

​Gerechtelijk bevel tegen Bitfinex en Tether versoepeld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Meer beweegruimte

Donderdag gaf rechter Joel M. Cohen zijn mening (PDF) over de zaak tussen New York en iFinex. In het kort komt het erop neer dat hij het terecht vindt dat er om duidelijkheid van Bitfinex en Tether wordt gevraagd. Maar wat hem betreft is het niet nodig om de bedrijven alle beweegruimte te ontnemen. Dat is teruggedraaid.

Cohen heeft de nu geldende order als volgt gespecificeerd:

  • Tether mag geen assets aan Bitfinex of andere partijen uitlenen, tenzij zo’n lening past bij een normale gang van zaken.
  • Tether mag geen geld uit reserves verspreiden onder bestuurders, medewerkers, of andere individuen, tenzij het bedoeld is om lonen mee te betalen.
  • Zowel Bitfinex als Tether mogen documenten waar om gevraagd is door de openbaar aanklager op geen enkele manier aanpassen.
  • Het bevel verloopt over 90 dagen, maar 2 weken voor de verloopdatum mag (door de aanklager) om verlenging gevraagd worden.

Kortom: beide bedrijven liggen nog onder het vergrootglas, maar kunnen in de tussentijd wel op een ‘normale’ manier functioneren.

Bitfinex en Tether zijn blij

Voor de dochterbedrijven van iFinex is het goed nieuws. Bitfinex spreekt in een update over een overwinning. “De beslissing van vandaag neemt alle twijfel weg: Bitfinex en Tether mogen op een normale manier in werking blijven, ook ten tijde van het onderzoek”, vertelt Bitfinex.

Vervolgens kiest de exchange de aanval als beste verdediging. “De New Yorkse openbaar aanklager procedeert tegen ons met kwade bedoelingen, en heeft onze eerdere samenwerkingen daarbij terzijde geschoven”, aldus Bitfinex. “We gaan ons koste wat kost verdedigen.”

Zo lijkt de storm voor en rondom Bitfinex wat te gaan liggen. Naar verluidt heeft de exchange $1 miljard opgehaald met een IEO. Daarmee zouden de financiële problemen opgelost kunnen worden. De komende weken en maanden wordt duidelijk of het daadwerkelijk met een sisser afloopt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.