Facebook vestigt ‘Libra Networks’ in Zwitserland, standplaats voor eigen stablecoin?

De geruchtenmolen rondom Facebook’s eigen cryptovaluta draait op volle toeren. Vanuit Zwitserland komt bericht dat de social media-gigant onlangs het bedrijf ‘Libra Networks’ in Genève heeft opgericht. Is de eigen stablecoin zo gevestigd?

Bedrijfsleven

Facebook vestigt ‘Libra Networks’ in Zwitserland, standplaats voor eigen stablecoin?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Begin mei zagen we de naam ‘Libra’ voor het eerst langskomen. In de Wall Street Journal werd erover geschreven. Het zou om een stablecoin gaan die gedekt is met overheidsgeld — een dollar of euro bijvoorbeeld. Die stablecoin dient als spil in een nieuw (nog te lanceren) betalingsnetwerk.

Vestiging in Zwitserland

Er wordt in toenemende mate over de plannen van Facebook geschreven. Ondanks al die aandacht, heeft Facebook zelf er nog niets over naar buiten gebracht. De registratie van ‘Libra Networks’ is het eerste concrete feit in het verhaal over Facebook’s eigen cryptomunt.

Zoals verwacht wil Facebook tegenover Handelszeitung geen commentaar geven op de oprichting van het bedrijf. In de statuten van het bedrijf staat beschreven dat het werkt aan financiële en technologische diensten. De focus list op betalingen, identiteitsbeheer, maar ook big data, analytics, en blockchaintechnologie. De eigenaar van Libra Networks is Facebook Global Holdings II, gevestigd in Ierland.

Brievenbusbedrijf?

Her en der wordt gesproken over een zogeheten ‘brievenbusbedrijf’. Een bedrijf zonder werknemers dat beheerd wordt door een trustkantoor. Het wordt dan enkel gebruikt om de voordelen die een registratie in een bepaalde regio biedt.

Maar het lijkt er niet op dat Facebook er op deze manier in staat. Het bedrijf is centraal in Genève gevestigd, om de hoek bij Regus, een bedrijf waar kantoorruimte te huren is.

In Zürich volgde Facebook hetzelfde patroon. Daar vestigde Facebook zich in 2016, vlakbij Regus, en huurde kantoorruimte voor een klein aantal medewerkers. Dat groeide uit tot meer dan twee dozijn medewerkers, en nu zijn ze verhuisd naar een eigen, groter, kantoor ten zuide van Zürich.

Vragen van het Senaat

De manier waarop de geruchten naar buiten komen lijkt nauwkeurig georchestreerd. Hoe het ook zij, het Amerikaanse Senaat wil er graag meer van weten. Via het ‘U.S. Senate Banking Committee’ richtte het een open brief aan Facebook en oprichter Mark Zuckerberg. Daarin wordt gevraagd om informatie over geheimzinnige cryptocurrency plannen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.