Liquidatie Cryptopia gaat maanden duren, gebruikers mogelijk geld terug

Er is door Cryptopia meer informatie naar buiten gebracht over de liquidatieprocedure die woensdag in gang is gezet. Waarom zijn opnames niet meer mogelijk? En krijg je na het onderzoek je munten terug?

ExchangeCryptopia

Liquidatie Cryptopia gaat maanden duren, gebruikers mogelijk geld terug
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Liquidatie

Woensdag kwam naar buiten dat “besloten is dat overdracht aan liquidators het beste is voor klanten, medewerkers, en andere stakeholders”. De deuren van Cryptopia zijn gesloten, en alle gebruikers zijn buitengesloten van hun account.

Het verschil tussen een faillissement en liquidatie is dat de eerste van de twee een laatste redmiddel is. Vaak zijn schulden dan al niet meer af te betalen. In het geval van een liquidatie is het bedrijf er vroeger bij, en kan een betere poging gedaan worden om alle schuldeisers schadeloos te stellen.

Voor degene die de regels verder wil uitpluizen: de wetgeving in Nieuw-Zeeland rondom liquidaties vind je in deel 16 van de ‘New Zealand Companies Act 1993’.

Stop stortingen!

Donderdagochtend riep Cryptopia gebruikers met koeienletters op om te stoppen met het versturen van cryptovaluta naar de exchange:

Je vraagt je wellicht af waarom de exchange niet simpelweg de stortingen sluit. En gebruikers kunnen hun account toch niet meer in? Dat klopt. Maar bij Cryptopia hebben gebruikers eigen adressen gekregen, en die blijven gewoon werken, of Cryptopia nu wil of niet.

We zagen dit eerder in de berichtgeving over de hack van Cryptopia. Gebruikers bleven cryptovaluta sturen, ook naar adressen die onder controle waren van de hackers. Van hen werd voor de ‘tweede’ keer gestolen.

Proces gaat maanden duren

Cryptopia heeft een aantal veelgestelde vragen online gezet. Bijna alle antwoorden komen neer op ‘pas als het onderzoek is afgerond weten we meer’. Maar er zijn een aantal details uit te halen.

Kan je jouw crypto terugkrijgen?

Misschien. “Alle handel is opgeschort. We gaan nu op een rij zetten wie de schuldeisers zijn en waar klanten recht op hebben. Dat is een complex proces waar waarschijnlijk de Nieuw-Zeelandse rechtbank bij betrokken wordt. Tot de afronding van het onderzoek kunnen we geen cryptovaluta teruggeven aan klanten.”

Het goede nieuws is tweeledig:

  1. Dat je jouw cryptovaluta terug gaat zien is niet uitgesloten.
  2. De cryptovaluta zijn niet bij voorbaat verkocht.

Het slechte nieuws is dat “het onderzoek waarschijnlijk maanden duurt”. Als uiteindelijk blijkt dat je crypto terugkrijgt, is het bovendien nog de vraag of je cryptovaluta teruggestort krijgt of de waarde ervan in fiatgeld.

De hack had niets met mijn crypto te maken. Waarom kan ik het niet gewoon opnemen?

Ook als je het ‘geluk’ had dat jouw portfolio niet door de hack van Cryptopia geraakt is, ben je van je account buitengesloten. Dat komt omdat de liquidatie betrekking heeft op de gehele onderneming. Dat betekent dat alles rondom Cryptopia tot een halt is gekomen, waaronder het functioneren van de exchange.

Bestaat er aan kans dat Cryptopia weer open gaat?

Niets is uitgesloten, maar de kans lijkt klein. “Op dit moment is er geen intentie om de handel op de exchange te heropenen. Verstuur geen cryptovaluta meer naar Cryptopia”, schrijft de exchange. Ook als je per ongeluk toch crypto naar de exchange gestuurd hebt, heb je pech gehad: je kunt er niet meer bij.

Hoe verder?

Je kunt er vanuit gaan dat je enkel nog via officiële kanalen over Cryptopia hoort. Tijdens het onderzoek komt er waarschijnlijk weinig substantieels naar buiten. Vertrouw enkel informatie die via die bronnen over de exchange en het liquidatieproces naar buiten komt. Zo’n (voor de meeste mensen) vage procedure is voer voor scams. 

Als je geld bij de exchange had staan, hoef je dat niet direct af te schrijven. Ga er vanuit dat je tot ruim na de zomer geen duidelijkheid krijgt over de inhoud en/of waarde van je portfolio. We houden de procedure in de gaten. Veel geduld gewenst!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.