Bitcoin dipt onder $7000 maar de bulls blijven sterk

Een korte duikvlucht bracht Bitcoin vanmorgen onder de $7000. De parabool is gebroken, maar de bulls blijven sterk. Manipulatie? Waarschijnlijk wel. Maar dan wel van iemand die heel bullish is! Lees meer in deze tussentijdse BTC-update.

Bitcoin

Bitcoin dipt onder $7000 maar de bulls blijven sterk
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vannacht om 04:58u plaatste iemand een stevige sell order op Bitstamp. Naar verluidt om zo'n 2.000 bitcoin te verkopen tegen marktprijs. Dat is meer in één order dan er in de paar uur ervoor bij elkaar verhandeld is.

De liquiditeit was kennelijk beperkt, want de prijs donderde naar beneden van $7600 om 04:58u naar $6178 om 05:10u. Op andere exchanges volgde het volume snel, en nog geen kwartier later was de prijs gestabiliseerd op $7250.

In de kaart hieronder zie je in het midden de afwijking van het volume ten opzichte van normaal op drie exchanges: Bitstamp, Coinbase en Binance. Je ziet daar mooi Bitstamp pieken in de minuten van de dump.

We vinden een paar dingen opmerkelijk.

De relatie Bitstamp en Bitmex

Bitmex gebruikt een systeem voor het bepalen van een Mark Price, een koers die gebaseerd is op externe databronnen, om te voorkomen dat men binnen Bitmex makkelijk kan manipuleren. Die Mark Price wordt op dit moment samengesteld uit de koersen van twee exchanges, namelijk Coinbase (GDAX) en... Bitstamp!

De Mark Price manipuleren kan een goede manier zijn om liquidaties te veroorzaken. Die je vervolgens uiteraard zelf weer kunt opkopen!

De parabool is gebroken, de uptrend intact

Al sinds we niet met gemak door de $8000 heen braken, en daar een beetje bleven hangen, zong de verwachting rond dat we maar eens wat terug moesten. Naar $6800, of $6400 of lager.

Dat is nu gebeurd. En het was geen trigger voor een enorme long squeeze, of voor paniek. De prijs ligt nu op $7200 wel iets lager dan gisteren op $7900, maar dat zijn geen schokkende verschillen.

De nu al legendarische parabolische stijging van mei 2019 is nu wel gebroken. Dat moest natuurlijk ook een keer gebeuren. Belangrijker is dat de uptrend intact is. Pas als we onder de $5800 sluiten gaan we een ander scenario in.

Verschillen tussen exchanges

De wick naar beneden is niet overal even ver gekomen. Het is logisch dat Bitstamp het laagst zit, en ook te verwachten was dat Bitmex er in de buurt zit. Maar het verschil met Binance en Bitfinex is enorm.

Hoe gaan we deze wick interpreteren voor TA's?

De “told you so” tweets kwamen al langs met exacte targets. Tsja, wel op Bitstamp en Bitmex, niet op Binance en Bitfinex... En de verklaringen over de CME gap die nu exact gevuld is.

Voorlopig baseer ik er niets op. Laten we maar eens zien wat er de komende dagen gebeurt!

Tot slot

Gisterenochtend werd vanuit het niets op Bitfinex een enorme short-positie van zo'n 10.500 bitcoin gesloten. Maar zonder short-squeeze. De eigenaar kocht deze zelf op, de positie werd "geclaimd".

Interessant eraan is dat short/long ratio daardoor flink verschoven is, naar veel meer longs dan shorts. Tijd voor een correctie?

Maar even terug naar deze ene persoon. Die zal toch wel heel bullish nieuws hebben gehoord om op dat moment, na een parabolische stijging, tegen een flinke weerstand z'n short positie zelf op te kopen.

En die gedachte dringt zich hier ook op. Als iemand de moeite neemt om via de Mark Price van Bitmex liquiditeit te creëren, en daarmee vermoedelijk leveraged long te gaan, dan moet die persoon flink wat stijging verwachten!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.